Skok u besmrtnost

10.09.2020. 18:00
0

Jednog istog ovakvog septembra prije 46 godina, iz malog sela podno Kopaonika, u Kruševac je doputovala jedna djevojka. Pred njom je bila posljednja školska godina, puna đačkih dogodovština i velikih planova. Obična šetnja pred odlazak u školu okrenula je stvari u drugom smjeru.

Na ulici ju je presreo mladić i zamolio je za pomoć. Tražio je da s njim ode do stana njegove djevojke i zamoli da izađe jer su njeni roditelji strogi. Pristala je. Na 11. spratu solitera vrata je otvorio nepoznat mladić. Nekoliko trenutaka kasnije, našla se zaključana u sobi. Pet zlikovaca prijetilo joj je silovanjem i ubjeđivalo ju da se sama preda. Nizale su se prijetnje i zastrašivanje. Zlikovci su se smjenjivali, ulazeći u sobu jedan po jedan sa istim ciljem i istim prijetnjama. Svaki ulazak u sobu bivao je sve strašniji i grublji. Snage za borbu bilo je sve manje. Izlaz – samo jedan. Na 11. spratu je, na visini višoj od 14 metara. Skočiti ili... Nema ili. Dolje je čeka smrt. Ono što je čeka iza vrata gore je od smrti.

Poslije nekoliko minuta, monstrumi su ponovo ušli u sobu. U praznu sobu sa otvorenim prozorom.

Jednog istog ovakvog septembra prije 46 godina, jedna djevojka je zakoračila u ambis.

U bolnici se nakratko probudila i rekla doktoru: „Zamolio me da mu pozovem devojku. Lepo me je zamolio, i dopalo mi se što se boji roditelja svoje devojke... Navalili su na mene. Hteli su mi telo. Hteli su da iščupaju srce.Da me osramote i da mi oduzmu sve što imam.Spas sam našla u ambisu.Zaplivala sam, i evo me, čika Pero. Sad sam slobodna.“ Poslije nekog vremena, izdahnula je u kruševačkoj bolnici i pohitala u naručje Onome koji je Ljubav koja nikada ne prestaje.

Jednog istog ovakvog septembra prije 46 godina, jedna djevojka je između gubitka časti i smrti odabrala smrt, i otišla u besmrtnost. Njeno ime bilo je Milica Kostić, iz sela Strojinci ispod Kopaonika.

Na pitanje novinara „Da li je Milica verovala u Boga?“ neko od rodbine, uvređeno je odgovorio: „Da nije verovala, ne bi to učinila.“

U Crkvi Hrista Spasitelja u Ubu oslikana je freska novomučenice Milice Kruševačke, o čijoj je žrtvi pisao i patrijarh Pavle.

Komentari 0
Najčitanije
 • Saopštenje Opštinskog odbora DNS-a Pale
  22.10.2020
  7
 • Nešić otkrio šta je problem u koaliciji i sa kojim partijama ne želi saradnju
  22.10.2020
  2
 • U Istočnom Sarajevu 61 novozaražena osoba
  22.10.2020
  0
 • Štab u Istočnom Sarajevu: Pojačati mjere zaštite i pojačati kontrolu njihovog sprovođenja
  23.10.2020
  1
 • Sastanak Dodika i Nešića završen bez dogovora
  22.10.2020
  2