Školski drugari nastavljaju akcije za Milevu – U Vlasenici prikupljeno preko 3.000 KM

19.07.2023. 14:37
0
IZVOR: katera.news

Da su najdragocjenija prijateljstva stečena u školskim klupama, pokazala je i generacija rođena 1997. godine, koja je pohađala ekonomsku školu u šekovićkom Srednjoškolskom centru „Petar Drugi Petrović Njegoš“. 

Saznavši da je za život njihove školske drugarice Mileve Simetić neophodno prikupiti određena novčana sredstva, njeni školski drugari nisu imali dileme – potrebno je naći način da se mladoj majci, kojoj su ljekari dali još nekoliko mjeseci života, pomogne.

Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Jedna od organizatora humanitarne akcije Anđela Trikvović rekla je da su nakon humanitarnog bazara u Šekovićima, na kome smo uspjeli prikupiti 6.310 KM, odlučili istu akciju organizovati i u Vlasenici.

- Na našem štandu smo ponudili različite proizvode, za koje nismo odredili cijenu, nego su građani davali onoliko novca koliko su sami mogli i željeli da izdvoje. Sve proizvode, poslastice i slana jela, pripremile su učesnice bazara, a bilo ih je iz oba grada, i Šekovića i Vlasenice, a bilo je tu i igračaka, knjiga, garderoba - priča Anđela.

Da humanost nije umrla dokaz je da je za dva sata, koliko je bazar ispred jednog vlaseničkog marketa trajao, prikupljena suma od 3.415,30 KM.

Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Mira Milić, još jedna Milevina školska drugarica, zahvalila se svim ljudima koji su svojim prilozima doprinijeli da se jednoj mladoj majci, čija je jedina želja da čuje svoga sina kako prvi put izgovara riječ „mama“, nabavi bar jedna doza injekcije koja će je održati u životu dok ne dođe na red na transplataciju jetre i bubrega.

- Mi, njena generacija, ćemo nastaviti da na ovaj način prikupljamo sredstva, a u planu nam je organizacija bazara i u drugim gradovima u regiji - rekla je Milićeva.

I Trivkovićeva i Milićeva ističu da Milevi i njenoj porodici podrška dobrih ljudi mnogo znači.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa Milevom. Presrećna je što su se ljudi, i znani i neznani, uključili u akciju, i što su prikupljena sredstva za prvu dozu injekcije koja će joj blokirati jetru koja pretjerano stvara oksalate i uništava joj sve organe. Lijepa vijest je i da je dobila hrvatsko državljanstvo čime su se stekli preduslovi za stavljanje na listu za transplataciju i svi se nadamo da će do toga uskoro i doći. Naša drugarica je veliki borac i mi vjerujemo da će sve ovo prebroditi i da će njen sin rasti uz svoju majku - zaključile su one.

Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Milevi Simetić Saliji je teška bolest, primarna hiperoksalurija tip jedan, bolest koja zahvata bubrege, kosti, zglobove, koštanu srž i srce, dijagnostikovana još sa četiri godine, ali je njen život, bez nekih većih problema, tekao sve do trudnoće.

Kada je, prije šest mjeseci, rodila sina Luana, Milevino stanje se drastično pogoršalo, a ljekari nisu bili optimistični – bez transplatacije jetre i bubrega mladoj majci nema života. Milevi, koja od 2018. godine živi u Puli, trenutno su jedini spas injekcije oxlumo, a jedna doza ove injekcije košta 380.000 dolara. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u Palama
Normalizovan saobraćaj na putu Vlasenica-Kladanj Normalizovan saobraćaj na putu Vlasenica-Kladanj
Udes na putu Vlasenica-Kladanj, obustavljen saobraćaj Udes na putu Vlasenica-Kladanj, obustavljen saobraćaj
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    4h 8m
    1
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    23h 5m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    15h 36m
    3
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    17h 26m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    16h 40m
    0