Школски другари настављају акције за Милеву – У Власеници прикупљено преко 3.000 КМ

19.07.2023. 14:37
0
ИЗВОР: katera.news

Да су најдрагоцјенија пријатељства стечена у школским клупама, показала је и генерација рођена 1997. године, која је похађала економску школу у шековићком Средњошколском центру „Петар Други Петровић Његош“. 

Сазнавши да је за живот њихове школске другарице Милеве Симетић неопходно прикупити одређена новчана средства, њени школски другари нису имали дилеме – потребно је наћи начин да се младој мајци, којој су љекари дали још неколико мјесеци живота, помогне.

Слика

Фото: Уступљенe фотографијe

Једна од организатора хуманитарне акције Анђела Триквовић рекла је да су након хуманитарног базара у Шековићима, на коме смо успјели прикупити 6.310 КМ, одлучили исту акцију организовати и у Власеници.

- На нашем штанду смо понудили различите производе, за које нисмо одредили цијену, него су грађани давали онолико новца колико су сами могли и жељели да издвоје. Све производе, посластице и слана јела, припремиле су учеснице базара, а било их је из оба града, и Шековића и Власенице, а било је ту и играчака, књига, гардероба - прича Анђела.

Да хуманост није умрла доказ је да је за два сата, колико је базар испред једног власеничког маркета трајао, прикупљена сума од 3.415,30 КМ.

Слика

Фото: Уступљенe фотографијe

Мира Милић, још једна Милевина школска другарица, захвалила се свим људима који су својим прилозима допринијели да се једној младој мајци, чија је једина жеља да чује свога сина како први пут изговара ријеч „мама“, набави бар једна доза инјекције која ће је одржати у животу док не дође на ред на трансплатацију јетре и бубрега.

- Ми, њена генерација, ћемо наставити да на овај начин прикупљамо средства, а у плану нам је организација базара и у другим градовима у регији - рекла је Милићева.

И Тривковићева и Милићева истичу да Милеви и њеној породици подршка добрих људи много значи.

- Свакодневно смо у контакту са Милевом. Пресрећна је што су се људи, и знани и незнани, укључили у акцију, и што су прикупљена средства за прву дозу ињекције која ће јој блокирати јетру која претјерано ствара оксалате и уништава јој све органе. Лијепа вијест је и да је добила хрватско држављанство чиме су се стекли предуслови за стављање на листу за трансплатацију и сви се надамо да ће до тога ускоро и доћи. Наша другарица је велики борац и ми вјерујемо да ће све ово пребродити и да ће њен син расти уз своју мајку - закључиле су оне.

Слика

Фото: Уступљенe фотографијe

Милеви Симетић Салији је тешка болест, примарна хипероксалурија тип један, болест која захвата бубреге, кости, зглобове, коштану срж и срце, дијагностикована још са четири године, али је њен живот, без неких већих проблема, текао све до трудноће.

Када је, прије шест мјесеци, родила сина Луана, Милевино стање се драстично погоршало, а љекари нису били оптимистични – без трансплатације јетре и бубрега младој мајци нема живота. Милеви, која од 2018. године живи у Пули, тренутно су једини спас инјекције оxлумо, а једна доза ове инјекције кошта 380.000 долара. 

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у Палама Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у Палама
Нормализован саобраћај на путу Власеница-Кладањ Нормализован саобраћај на путу Власеница-Кладањ
Удес на путу Власеница-Кладањ, обустављен саобраћај Удес на путу Власеница-Кладањ, обустављен саобраћај
Најчитаније
  • Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
    2h 20m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    21h 17m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    13h 48m
    2
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    15h 38m
    3
  • Пронађена гаража пуна оружја, двојац покушао побјећи из Србије
    14h 52m
    0