Skupština Crne Gore sutra glasa o (ne)povjerenju vladi Abazovića

18.08.2022. 12:39
0
IZVOR: glassrpske.com

Poslanici Skupštine Crne Gore sutra će na vanrednoj sjednici glasati o (ne)povjerenju vladi Dritana Abazovića, na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Ovu inicijativu podnijelo je 36 poslanika DPS, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Da bi ova inicijativa prošla u parlamentu potreban je 41 glas, što znači da im nedostaje pet glasova.

Poslednjih dana u podgoričkim medijima se spekulisalo da bi tu razliku u glasovima mogli da nadomijeste poslanici Demokratske Crne Gore, ali se pritom zanemarivala činjenica da ova stranka ima potpisanu izjavu, nakon što je formirana parlamentarna većina poslije izbora avgusta 2020., da se ova nikada neće prikloniti i neće sarađivati sa DPS-om.

Kakav će biti ishod sutrašnje sjednice teško je predvidjeti, posebno nakon što je šest stranaka, predvođenih Demokratskim frontom, juče podnijelo prijedlog da se o nepovjerenju vladi Abazovića i opozivu predsjednice parlamenta Danijele Đurović glasa na sjednici 2. septembra.

Prijedlog su pored poslanika DF-a podnijeli Pokret za promjene, Demokrate, Demos, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

Ako Abazovićeva vlada preživi sutrašnje glasanje, Skupština će imati priliku da se o sudbini njegovog kabineta ponovo izjašnjava 2. septembra, na zahtjev DF-a i još pet stranaka među kojima su i Demokrate.

U međuvremenu, Abazović je u više navrata ponovio da sutrašnje glasanje u parlamentu dočekuje "spreman i relaksiran", kao i da nema ništa protiv prekomponovanja parlamentarne većine.

Pozivajući se na svoje izvore, podgoričke Vijesti pišu da se unutar “stare većine” razgovara o modalitetima izlaska iz krize i eventualnoj rekonstrukciji vlade.

Sjednica Predsjedništva Demokrata, na kojoj će ta stranka odlučiti kako će se izjasniti na sutrašnjoj sjednici, očekuje se danas.

Iz DPS-a Vijestima je nezvanično rečeno da ne namjeravaju da povuku inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi, nakon što je u parlament stigla nova.

Prema Ustavu Crne Gore ako vlada dobije povjerenje, potpisnici prijedloga ne mogu podnijeti novi prije isteka tri mjeseca.

U međuvremenu, pišu Vijesti, stranke vode konsultacije o ideji rekonstrukcije vlade, koju je, ako njegov kabinet preživi petak, najavio Abazović, rekavši da će u izvršnu vlast biti pozvani svi sem oni “koji su sami sebe isključili”, aludirajući pritom na DPS i SDP.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, DF je zainteresovan za rekonstrukciju i pokušava da ubijedi Demokrate da pristanu na to.

Zato, prema informacijama lista, incijativa o nepovjerenju koju su podnijeli ima dvostruku ulogu - da im omogući da izlobiraju podršku Demokrata i da Abazoviću “kupi” vrijeme za realizaciju obećanog.

Izvor Vijesti iz DF-a rekao je da se nada da Demokrate neće sutra rušiti Abazovića s DPS-om.

- Logično je da, pošto su potpisali našu inicijativu, neće, zbog Temeljnog ugovora, glasati s DPS-om. Inicijativom dajemo 15 dana Abazoviću, dok ona ne dođe na provjeru, da proba da uspostavi komunikaciju i da završi stvari u vezi s rekonstrukcijom. Takođe, inicijativom nudimo Demokratama garanciju da će ponovo imati mogućnost da, kroz petnest dana, glasaju za rušenje vlade ako Abazović ne ispuni što je obećao - naveo je sagovornik Vijesti.

Iz Bečićeve partije, podsjeća list, do sada su, na pomen ideje o “resetovanju” odnosa unutar većine (DF, Demokrate i GP URA) koja je prije dve godine srušila DPS na izborima, odgovarali da do toga može doći isključivo ako Abazović podnese ostavku, a prije tri dana su saopštili da ukoliko se pojavi pisana inicijativa, koju je Abazović usaglasio sa najmanje 32 poslanika, "kao ozbiljan subjekt, koji ima devet poslanika, i nju će razmotriti.

Aktuelna vlada formirana je 28. aprila, i osim GP URA, čine je SDP, SNP, CIVIS i stranke manjinskih naroda. Parlamentarnu podršku, bez učešća u njoj, davao joj je DPS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas još jedan pokušaj formiranja nove Vlade Crne Gore Danas još jedan pokušaj formiranja nove Vlade Crne Gore
Pala Vlada Crne Gore Pala Vlada Crne Gore
Neizvjesna sudbina crnogorske Vlade, Abazović na potezu Neizvjesna sudbina crnogorske Vlade, Abazović na potezu
Najčitanije
 • Preminuo Veselin Puketa
  3h 16m
  1
 • Učenik, koji je izmakao stolicu profesorici, pokušao da se ubije
  4h 20m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  19h 35m
  0
 • Osumnjičeni za brutalno ubistvo mladića predat Tužilaštvu
  19h 54m
  1
 • Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo žene
  6h 14m
  0