Скупштина Црне Горе сутра гласа о (не)повјерењу влади Абазовића

18.08.2022. 12:39
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Посланици Скупштине Црне Горе сутра ће на ванредној сједници гласати о (не)повјерењу влади Дритана Абазовића, на иницијативу пет странака предвођених Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића.

Ову иницијативу поднијело је 36 посланика ДПС, Социјалдемократске партије, Либералне партије, Социјалдемократа и Демократске уније Албанаца само неколико сати након што је Абазовић потписао Темељни уговор са патријархом Српске православне цркве Порфиријем.

Да би ова иницијатива прошла у парламенту потребан је 41 глас, што значи да им недостаје пет гласова.

Последњих дана у подгоричким медијима се спекулисало да би ту разлику у гласовима могли да надомијесте посланици Демократске Црне Горе, али се притом занемаривала чињеница да ова странка има потписану изјаву, након што је формирана парламентарна већина послије избора августа 2020., да се ова никада неће приклонити и неће сарађивати са ДПС-ом.

Какав ће бити исход сутрашње сједнице тешко је предвидјети, посебно након што је шест странака, предвођених Демократским фронтом, јуче поднијело приједлог да се о неповјерењу влади Абазовића и опозиву предсједнице парламента Данијеле Ђуровић гласа на сједници 2. септембра.

Приједлог су поред посланика ДФ-а поднијели Покрет за промјене, Демократе, Демос, Права и Уједињена Црна Гора.

Ако Абазовићева влада преживи сутрашње гласање, Скупштина ће имати прилику да се о судбини његовог кабинета поново изјашњава 2. септембра, на захтјев ДФ-а и још пет странака међу којима су и Демократе.

У међувремену, Абазовић је у више наврата поновио да сутрашње гласање у парламенту дочекује "спреман и релаксиран", као и да нема ништа против прекомпоновања парламентарне већине.

Позивајући се на своје изворе, подгоричке Вијести пишу да се унутар “старе већине” разговара о модалитетима изласка из кризе и евентуалној реконструкцији владе.

Сједница Предсједништва Демократа, на којој ће та странка одлучити како ће се изјаснити на сутрашњој сједници, очекује се данас.

Из ДПС-а Вијестима је незванично речено да не намјеравају да повуку иницијативу о изгласавању неповјерења влади, након што је у парламент стигла нова.

Према Уставу Црне Горе ако влада добије повјерење, потписници приједлога не могу поднијети нови прије истека три мјесеца.

У међувремену, пишу Вијести, странке воде консултације о идеји реконструкције владе, коју је, ако његов кабинет преживи петак, најавио Абазовић, рекавши да ће у извршну власт бити позвани сви сем они “који су сами себе искључили”, алудирајући притом на ДПС и СДП.

Према незваничним сазнањима Вијести, ДФ је заинтересован за реконструкцију и покушава да убиједи Демократе да пристану на то.

Зато, према информацијама листа, инцијатива о неповјерењу коју су поднијели има двоструку улогу - да им омогући да излобирају подршку Демократа и да Абазовићу “купи” вријеме за реализацију обећаног.

Извор Вијести из ДФ-а рекао је да се нада да Демократе неће сутра рушити Абазовића с ДПС-ом.

- Логично је да, пошто су потписали нашу иницијативу, неће, због Темељног уговора, гласати с ДПС-ом. Иницијативом дајемо 15 дана Абазовићу, док она не дође на провјеру, да проба да успостави комуникацију и да заврши ствари у вези с реконструкцијом. Такође, иницијативом нудимо Демократама гаранцију да ће поново имати могућност да, кроз петнест дана, гласају за рушење владе ако Абазовић не испуни што је обећао - навео је саговорник Вијести.

Из Бечићеве партије, подсјећа лист, до сада су, на помен идеје о “ресетовању” односа унутар већине (ДФ, Демократе и ГП УРА) која је прије две године срушила ДПС на изборима, одговарали да до тога може доћи искључиво ако Абазовић поднесе оставку, а прије три дана су саопштили да уколико се појави писана иницијатива, коју је Абазовић усагласио са најмање 32 посланика, "као озбиљан субјект, који има девет посланика, и њу ће размотрити.

Актуелна влада формирана је 28. априла, и осим ГП УРА, чине је СДП, СНП, ЦИВИС и странке мањинских народа. Парламентарну подршку, без учешћа у њој, давао јој је ДПС.

Коментари 0
Повезане вијести
Абазовић предао дужност Спајићу Абазовић предао дужност Спајићу
Данас још један покушај формирања нове Владе Црне Горе Данас још један покушај формирања нове Владе Црне Горе
Пала Влада Црне Горе Пала Влада Црне Горе
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 30m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    5h 41m
    5
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    21h 27m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    19h 49m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    22h 3m
    5