Skupština opštine Istočna Ilidža: Radno vrijeme nedjeljom do 13 časova

12.03.2020. 16:39
0
IZVOR: Katera

Na nastavku redovne 26. sjednice Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojena je Odluka o skraćenju radnog vremena nedjeljom od 8 do 13 časova, u svim trgovinskim, zanatskim i uslužnim radnjama.

Načelnik opštine Marinko Božović istakao je da je opština izašla u susret radnicima, obezbjeđujući im da nedjelju provode sa svojom porodicom, kao što to imaju oni koji, kako Božović kaže, rade u državnim institucijama.

Slika

To je bio cilj i smisao ove odluke. Ova odluka će sigurno uticati na pad prometa na teritoriji opštine, no stanovnici i radnici su prije svega neko kome se pokušalo izaći u susret donošenjem Odluke o skraćenju radnog vremena – rekao je Božović.

Načelnik Božović je takođe rekao da je njegov inicijalni prijedlog bio da radno vrijeme bude do 12 časova, no nova skupštinska većina je imala amandman na Božovićev prijedlog odluke, te je produžila radno vrijeme za jedan sat, pravdajući time što su početak rada pomjerili sa 6.30 na 8 časova.

- Skupštinska odluka ne određuje moranje kada neki poslodavac treba da počinje sa radom, nego daje okvir. Postoje neke djelatnosti koje moraju početi sa radom vrlo rano, između ostalog, evo, da bi prihvatili isporuku hljeba – naglasio je Božović.

Na dnevnom redu Skupštine opštine Istočna Ilidža našle su se i tačke, zbog kojih je prekinuta sjednica održana 2. 3. 2020. godine, zbog odlaska nove skupštinske većine nakon prijedloga načelnika Božovića da se te dvije tačke uvrste na postojeći dnevni red.

Te tačke odnose se na dodjelu građevinskog zemljišta na Pavlovcu Olimpijskom centru „Jahorina“, za smještaj početne stanice gondole, i na raspisivanje licitacije za prodaju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljištva na lokalitetu Pavlovac.

Nova skupštinska većina usvojila je Odluku da se dodijeli 5.5 dunuma zemljišta Olimpijskom centru „Jahorina“, za izgradnju početne stanice gondole, dok Odluka od prodaji 12 dunuma zemljišta na lokalitetu Pavlovac putem licitacije nije usvojena.

Slika

Načelnik Božović je rekao da je dokazana teza da odbornici nove skupštinske većine „po pamet“ moraju ići na neko drugo mjesto i da samostalno ne mogu donositi odluke, s obzirom na to da su napustili prethodnu sjednicu nakon prijedloga načelnika za uvođenje ovih tačaka.

- Mi smo ovu Odluku mogli, na ovakav način, donijeti i prije 10 dana, onog momenta kada je bila zakazana Skupština. Međutim, desio se apsurd da su odbornici skupštinske većine napustili Skupštinu, zatečeni nekim prijedlogom koji je, u najmanju ruku, nešto što se može redovno, u skladu sa Poslovnikom, predložiti na samoj sjednici. Time vidimo da ljudi koji su u ovom momentu skupštinska većina nisu samostalni, da ne mogu da odlučuju o interesima opštine Istočna Ilidža i stanovnika opštine. Integralni prijedlog koji sam predložio je podrazumijevao da se određeno zemljište da u promet, odnosno da se, u skladu sa usvojenim budžetom, koji je Skupština opštine jednoglasno usvojila u decembru prethodne godine, koji podrazumijeva i prodaju zemljišta, ostvare određeni prihodi kojima bi se finansirali kapitalni rashodi na teritoriji opštine – rekao je Božović.

On je takođe dodao da odbornici skupštinske većine ne daju da se pokrene inicijativa o izmjeni Regulacionog plana koji podrazumijeva da se u budžet opštine popuni sa između 600 i 800 hiljada KM, konkretno na Bijelom Polju.

Načelnik Božović je, zbog optužbi da predstavnici izvršne vlasti opštine vrše razne malverzacije, predložio da se do naredne sjednice svi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti opštine obavežu da donesu imovinske kartone, i da se jednom stavi tačka na to ko ima i šta od imovine, i kako i na koji način je ona stečena.

- Ja ću morati biti u prilici da tužim sve one koji, na jedan potpuno neargumentovan način, pokušavaju da nanesu ljagu na moje ime, a pri tom se nalazimo u situaciji da možemo o njima da pročitamo neke novinske naslove kako i na koji način provode javne nabavke u ustanovama u kojima oni upravljaju – naglasio je Božović.

Odbornik SNSD u Skupštini opštine Istočna Ilidža Nebojša Šešlija, rekao je da je skupštinska većina amandmanski djelovala na prijedlog odluke načelnika Božovića o dodjeli lokacije za smještaj početne stanice gondole na Pavlovcu i prodaju ostatka zemljišta na toj lokaciji.

-    - Poništili smo Odluku o prodaji ostatka tog zemljišta iz razloga što smatramo da će, kada Olimpijski centar donese odluku o stvarnoj izgradnji, i da je to ta lokacija za izgradnju početne stanice, vrijednost te imovine biti značajno veća, i da će opština Istočna Ilidža imati veće benefite za pružanje usluga svim stanovnicima naše opštine – rekao je Šešlija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Obrazloženje za razrješenje potpredsjednice Skupštine opštine moguće pronaći u odredbama Zakona o radu Božović: Obrazloženje za razrješenje potpredsjednice Skupštine opštine moguće pronaći u odre...
Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
Održana XXVII sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža Održana XXVII sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    12h 28m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    8h 45m
    0
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    11h 36m
    0
  • Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
    5h 22m
    1
  • Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
    12h 26m
    0