Slikar Dragiša Pečenica nakon slave u Holandiji vratio se u rodnu Rogaticu

04.01.2023. 09:09
1
IZVOR: glassrpske.com

Dragiša Pečenica (60), koji uz pomoć lupe i hirurškog skalpela stvara umjetnička djela čija cijena dostiže i po nekoliko hiljada evra, Holandiju, u kojoj je stekao veliku slavu, odlučio je da zamijeni rodnom Rogaticom, čije ljepote na sliku prenosi ovim predmetima nesvakidašnjim u likovnom stvaralaštvu.

Pečenica, koji je rođen u selu Drobnići, za ovu specifičnu tehniku slikarstva pod nazivom “scrapeboard” ili u prevodu tehnika grebanja opredijelio se prije više od 20 godina. Kako za “Glas” objašnjava, prvo na komadu kartona koji ima presvlaku bijele uglačane porcelanske gline nacrta željeni objekat, a zatim slika sa akvarel bojama.

- Kada se boja osuši onda površine koje treba da budu potpuno bijele grebem hirurškim nožićem. Ponekad se desi da izgrebanu površinu opet grebem i ponovo popunjavam željenom odgovarajućom bojom. Uglavnom slikam prirodu, najčešće žalosnu vrbu koja se najlakše prima u našem podneblju i ima dug život obilježen kvrgama i zanimljivim reljefom na kori - priča Pečenica.

Radeći tako našao se u vrhu najpoznatijih holandskih realista i postao vodeći umjetnik pejzaža u zemlji lala.

- Nije da se hvalim, jer je to činjenica koju je potvrdio veliki broj poznatijih i “jačih” slikara, kritičara i kustosa više muzeja u kojim sam izlagao. To dokazuje i mojih skoro 20 samostalnih izložbi u Holandiji, u koju sam otišao kao izbjeglica i susjednim Njemačkoj i Belgiji, kao i učešće na više od 170 grupnih izložbi, veliki broj prodatih slika po nevjerovatnim cijenama za ovdašnje prilike - priča Pečenica.

Ipak zov otadžbine i njenih ljepota bio je jači pa se nakon tri decenija života i rada u holandskom gradu Najkerk vratio u rodni kraj.

- Nakon kupovine jedne skromne kućice evo me u mojoj Rogatici i sa mojima, ostavivši mnogo toga vrijednog u Holandiji - dodao je Pečenica.

Smisao za slikanje iskazao je još u dječačkim danima.

- Kao osnovac nižih razreda na parčićima uzgred nađenog papira, jer je i toga nedostajalo u seljačkoj porodičnoj kući, crtao sam ponešto iz dječije mašte. Jednom prilikom sve sam to izložio na ogradi oko kuće. Moji ukućani su se smijali, a najčešći posjetioci te moje prve “izložbe” bile su naše koke, koje su tu svakodnevno prolazile - prisjeća se Pečenica.

Uz vrijeme koje je brzo prolazilo i on je likovno stasavao pa se nakon završene osmogodišnje škole upisao i, uz velika odricanja roditelja i ostale braće i sestara, završio školu primijenjene umjetnosti u Sarajevu.

- U Sarajevu sam završio i Pedagošku akademiju smjer likovno vaspitanje i nekoliko godina radio u nekim osnovnim školama u tadašnjoj BiH, da bih se na početku posljednjeg rata u BiH iz tadašnje škole “Ivan Goran Kovačić” u Novom Travniku sa porodicom obreo u Holandiji, gdje sam svio porodično gnijezdo - naglašava Pečenica.

Da bi se preživjelo slijedili su poslovi koji nisu imali nikakve veze sa slikanjem. Učio je holandski jezik, ali i pored svih obaveza, makar u vrijeme odmora, pomalo je slikao za svoju dušu.

- Ostvarile su sve moje životne želje i stremljenja. Postao sam poznat širom Holandije i većeg dijela Njemačke i Belgije, a o meni su pisali i govorili i mnogi svjetski listovi i agencije - ponosan je Pečenica.

Nadam se da će tako biti i u Republici Srpskoj, BiH, Srbiji i šire.

- Kad sam mogao izlagati i slike prodavati, pa i po cijeni od 2.500 evra, u Hagu, Amsterdamu, Utrehtu, Roterdamu i drugim evropskim metropolama, moći ću, nadam se, i u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, Novom Sadu i Beogradu i drugim našim gradovima - kaže ovaj umjetnik, o kome su u Holandiji i na holandskom jeziku do sada izdate tri biografske knjige koje su svojevrstan katalog njegovih slika urađenih tehnikom grebanja.

I dok u novoj kući, koju je kupio u neposrednoj blizini Rogatice, stvara uslove za novi početak života i likovnog stvaralaštva, Dragiša radi na velikom projektu pejzaža u sva četiri godišnja doba.

- Riječ je o pozamašnom poslu u zamišljenih osam slika, od kojih mi samo za jednu treba u prosjeku šest mjeseci do godinu dana - kaže Pečenica.

Ambicije

Dragiša Pečenica planira da i u Rogatici, kao što je radio i u Holandiji, otvori školu slikanja kroz koju će zainteresovane, prije svega đake i studente, upoznati sa tehnikom grebanja, kao novim i sve popularnijim oblikom likovnog izražavanja, za koje vlada veliko interesovanje. Da će u tome i uspjeti dokazuje i podatak da su ga za godinu dana u Rogatici posjetili ljubitelji njegovog stvaralaštva iz 11 zemalja, među kojima su iz osim zemalja regiona i Kina, Rusija, Poljska, Kuba, Austrija, Rumunija pa čak i Avganistan.

Autor: Sreten Mitrović

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Goran 04.01.2023. 13:20
    Umjetnice ovdje ti nema hljeba od slikanja,neka si se vratio kuci,to je lijepo
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Srpski Karavađo slikao je u slavu Božiju i za pouku naroda svog Srpski Karavađo slikao je u slavu Božiju i za pouku naroda svog
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    11h 1m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    19h 53m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    13h 44m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    17h 29m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    8h 36m
    4