Sljedećeg mjeseca počinje akcija kontrole vlasnika pasa

22.11.2022. 10:27
1
IZVOR: srpskainfo.com

Od 15. decembra počinje akcija kontrole vlasnika pasa i njihovih zakonskih obaveza, kao što je mikročipovanje, vakcinacija i šetnja ljubimaca pod nadzorom.

Riječ je o aktivnosti koja je formirana u saradnji sa udruženjima za zaštitu životinja, a na inicijativu Odjeljenja za komunalne poslove, a sve sa ciljem kontrole vlasnika pasa, koji su veoma čest uzrok nastanka napuštenih pasa.

Sprovođenjem ovih zakonskih obaveza, neodgovorni vlasnici pasa će morati preuzeti odgovornost za svoje ljubimce, te će na taj način biti smanjen broj napuštenih pasa, kao i širenje zaraznih bolesti.

Vlasnicima pasa se preporučuje čipovanje i vakcinacija protiv bjesnila, koje je propisano Zakonom.

Takođe, biće sprovođena i akcija kontrole životnih uslova vlasničkih pasa, koje će se sprovoditi nakon masovne kontrole ovih navedenih stavki.

Ovu aktivnost, koju će sprovoditi Policija za pse, koja djeluje u sklopu Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, a u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, te je riječ o prvoj masovnoj kontroli mikročipova vlasničkih pasa na javnoj površini u Republici Srpskoj.

Aktivnost će se provoditi na način da će vlasnici pasa biti dužni da dopuste službenicima da očitaju čip, te da provjere u kakvim uslovima borave ljubimci.

Pripadnici Odjeljenja za komunalne poslove na objektima mjesnih zajednica kao i na objektima veterinarskih ambulanti postavili su plakate, na kojima je jasno istaknuto kada počinje kontrola, te šta je je zakonska obaveza vlasnika pasa na području grada.

Piše: Milan Milić

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Jo 22.11.2022. 11:10
  U kakvim uslovima žive obični građani nikog ne zanima ali gdje žive psi?to je problem.u sposobnost naše inspekcije nema sumnje riješiće to slakoćom.
Povezane vijesti
Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo
Na današnji dan usvojen Zakon o zaštiti naziva Republika Srpska Na današnji dan usvojen Zakon o zaštiti naziva Republika Srpska
Zakon o javnim nabavkama postoji samo na papiru Zakon o javnim nabavkama postoji samo na papiru
Najčitanije
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  23h 53m
  0
 • Donesene izmjene o boračkom dodatku
  5h 1m
  0
 • Reketaši haraju Banjalukom i Sarajevom
  10h 29m
  0
 • Evo koja je država proglašena najboljom za život
  22h 5m
  1
 • Za osumnjičenima u aferi "Tunel" tragali u okolini Jahorine
  6h 19m
  0