Služen parastos capraškim Srbima u beogradskom naselju Kaluđerica

21.08.2022. 12:46
0
IZVOR: srna.rs

U beogradskom naselju Kaluđerica danas je služen parastos povodom 31 godine od stradanja srpskih civila iz capraških sela na Baniji, kod Siska u Hrvatskoj, koje su u avgustu 1991. godine mučki i na prevaru na kućnim pragovima ubili pripadnici hrvatske policije i Zbora narodne garde preobučeni u uniforme JNA.

Parastos je služen u Crkvi Svetog Joakima i Ane, a potom su u spomen-parku položeni vijenci na spomen-ploču koju je podiglo Udruženje "Zavičaj" sa Koordinacijom udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji i Udruženje boraca Krajine u Srbiji, koji su i organizovali parastos.

Događaju su prisustvovali članovi porodica stradalih, predstavnici mnogih udruženja, beogradskih opština Zvezdara i Kaluđerica, kao i narodni poslanik Miodrag Linta.

Predsjednik Koordinacije Milan Žunić je rekao Srni da je u tom zločinu nastradalo 22 Srba, od kojih je 15 ubijeno, a sedam ih je poslije toga podleglo povredama, dok je 24 bilo ranjeno.

On je naglasio da niko za taj zločin, u kojem su pobijeni civili, nije odgovarao, a država Hrvatska nikako ne želi ni će da procesuira odgovorne.

Žunić je rekao da onda to treba da radi Srbija, na osnovu svog zakona o univerzalnoj jurisdikciji i to porodice žrtava i udruženja traže, da bi konačno i te žrtve dobile pravdu.

On je podsjetio da su hrvatski sudovi već odbili tužbu, uz obrazloženje da se radi o, kako su naveli, "kolateralnoj šteti.

Žunić je naveo da je među pobijenim civilima bilo i onih koji su čekali autobus da idu na posao.

- Oni su ušli pod maskom JNA, u stvari oteli te transportere u kasarni u Sisku. I jednostavno su nemoćne ljude ubili. Sve što je Hrvatska radila, bilo je protiv nemoćnih i onih koji se nisu mogli braniti - rekao je Žunić.

Udruženja Koordinacija i Zavičaj su i podigli spomen ploču stradalim civilima capraških sela u spomen parku u Kaluđerici, a manifestacija se organizuje već 12 godinu zaredom.

Stravičan zločin nad srpskim civilima iz capraških sela su izvršile hrvatske paravojne i policijske jedinice preobučene u uniforme JNA 22. avgusta 1991. godine i to prije početka ratnih dešavanja.

Vijest o ubistvima je obišla svijet kao navodni zločin JNA, jer je Hrvatska htjela da na taj način ima povodom da započne rat.

Zločin nad capraškim srpskim civilima jedan je od najvećih na području Siska, a predstavljen je kao zločin nad hrvatskim življem.

Hrvatski vojnici su toga dana prolazeći kroz sela Čakale, Brđani, Trnjani, Staro Selo, Blinska Greda, Bestrma, Blinski Kut, Kinjačka, Brđanska Kosa ubijali nasumice koga god su vidjeli ili im je izašao u susret.

Srbi iz capraških srpskih sela poslije tog događaja više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća. Ubrzo su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

Porodice ubijenih Srba su, preko punomoćnika zagrebačkog advokata Luke Šuška u junu 2006. godine podnijeli krivičnu prijavu protiv "zengi".

Tu tužbu je u decembru 2006. godine odbacilo Županijsko državno tužilaštvo u Sisku.

Obrazloženje je bilo da je "područje na kojem je došlo do štetnog događaja bilo zahvaćeno raznim oblicima ratnog djelovanja, da je bilo pucnjave, da je u selima bila organizovana seoska straža, da su ta sela već bila privremeno okupirana i nalazila se u SAO Krajini".

Komentari 0
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    21h 32m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    3h 33m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    6h 13m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    3h 6m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    18h 2m
    0