Служен парастос цапрашким Србима у београдском насељу Калуђерица

21.08.2022. 12:46
0
ИЗВОР: srna.rs

У београдском насељу Калуђерица данас је служен парастос поводом 31 године од страдања српских цивила из цапрашких села на Банији, код Сиска у Хрватској, које су у августу 1991. године мучки и на превару на кућним праговима убили припадници хрватске полиције и Збора народне гарде преобучени у униформе ЈНА.

Парастос је служен у Цркви Светог Јоакима и Ане, а потом су у спомен-парку положени вијенци на спомен-плочу коју је подигло Удружење "Завичај" са Координацијом удружења избјеглих и расељених у Србији и Удружење бораца Крајине у Србији, који су и организовали парастос.

Догађају су присуствовали чланови породица страдалих, представници многих удружења, београдских општина Звездара и Калуђерица, као и народни посланик Миодраг Линта.

Предсједник Координације Милан Жунић је рекао Срни да је у том злочину настрадало 22 Срба, од којих је 15 убијено, а седам их је послије тога подлегло повредама, док је 24 било рањено.

Он је нагласио да нико за тај злочин, у којем су побијени цивили, није одговарао, а држава Хрватска никако не жели ни ће да процесуира одговорне.

Жунић је рекао да онда то треба да ради Србија, на основу свог закона о универзалној јурисдикцији и то породице жртава и удружења траже, да би коначно и те жртве добиле правду.

Он је подсјетио да су хрватски судови већ одбили тужбу, уз образложење да се ради о, како су навели, "колатералној штети.

Жунић је навео да је међу побијеним цивилима било и оних који су чекали аутобус да иду на посао.

- Они су ушли под маском ЈНА, у ствари отели те транспортере у касарни у Сиску. И једноставно су немоћне људе убили. Све што је Хрватска радила, било је против немоћних и оних који се нису могли бранити - рекао је Жунић.

Удружења Координација и Завичај су и подигли спомен плочу страдалим цивилима цапрашких села у спомен парку у Калуђерици, а манифестација се организује већ 12 годину заредом.

Стравичан злочин над српским цивилима из цапрашких села су извршиле хрватске паравојне и полицијске јединице преобучене у униформе ЈНА 22. августа 1991. године и то прије почетка ратних дешавања.

Вијест о убиствима је обишла свијет као наводни злочин ЈНА, јер је Хрватска хтјела да на тај начин има поводом да започне рат.

Злочин над цапрашким српским цивилима један је од највећих на подручју Сиска, а представљен је као злочин над хрватским живљем.

Хрватски војници су тога дана пролазећи кроз села Чакале, Брђани, Трњани, Старо Село, Блинска Греда, Бестрма, Блински Кут, Кињачка, Брђанска Коса убијали насумице кога год су видјели или им је изашао у сусрет.

Срби из цапрашких српских села послије тог догађаја више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих села и кућа. Убрзо су формирали и општину коју су назвали Цапраг, која је била у саставу Републике Српске Крајине.

Породице убијених Срба су, преко пуномоћника загребачког адвоката Луке Шушка у јуну 2006. године поднијели кривичну пријаву против "зенги".

Ту тужбу је у децембру 2006. године одбацило Жупанијско државно тужилаштво у Сиску.

Образложење је било да је "подручје на којем је дошло до штетног догађаја било захваћено разним облицима ратног дјеловања, да је било пуцњаве, да је у селима била организована сеоска стража, да су та села већ била привремено окупирана и налазила се у САО Крајини".

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 57m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 3m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 30m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 12m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 22m
    0