Služen parastos poginulim pripadnicima 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS

31.08.2024. 13:33
7
IZVOR: srna.rs

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici danas je služen parastos za 53 poginula borca 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ i tom prilikom poručeno da slogom i jedinstvom i danas treba čuvati ono što je u ratu odbranjeno.

Parastosu su prisustvovali bivši pripadnici te jedinice, a sada članovi istoimenog udruženja i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Oni su se svečano postrojili na Trgu Republike Srpske u ovom mjestu i odatle sa zastavama jedinice i Republike Srpske u koloni došli do hrama, gd‌je je služen parastos za njihove poginule saborce i preminule pripadnike ove elitne jedinice.

Nakon parastosa i odavanja pošte saborcima, članovi ovog udruženja posjetili su Spomen-sobu u Srebrenici gd‌je su položili cvijeće i odali počast poginulim srpskim borcima i ubijenim civilima iz ove opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Potom je uslijedilo druženje, evociranje ratnih uspomena i sjećanja, te zajednički ručak u parohijskom domu kod Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Dugom Polju kod Srebrenice.

Predsjednik Udruženja Zoran Benak izjavio je da je 65. zaštitni motorizovani puk Glavnog štaba VRS formiran 12. maja 1992. godine, kao i Vojska Srpske, da je proizašao iz istoimene jednice JNA formirane 1990. godine u Zagrebu kao prištapska jedinica.

- Ovo je tek šesto naše okupljanje nakon rata, a želja nam je da to preraste u tradiciju i da druženja i sjećanja organizujemo svake godine. Cilj okupljanja je odavanje počasti, služenje parastosa poginulim saborcima i podsjećanje na ratni put i podvige ove jedinice, kao i herojstva pojedinaca - rekao je Benak.

On je naveo da su u ratu poginula 53 pripadnika ove jedinice i da ih je još 15 poginulo dok je jedinica bila u sastavu JNA, od kojih većina u vojnoj koloni u Dobrovoljačkoj ulici koja je napuštala Sarajevo.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić čestitao je članovima Udruženja na slozi i jedinstvu koje ispoljavaju i danas, kao i u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Ovakva okupljanja i druženja, te sjećanje i odavanje počasti poginulim saborcima su za svaku pohvalu. Sloga i jedinstvo su u ratu pokazali da se time može ostvariti zacrtani cilj, odbraniti ognjišta i Republika Srpska - rekao je Ostojić i poručio da slogom i jedinstvom i danas treba čuvati ono što je u ratu odbranjeno.

Pripadnik Udruženja veterana 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS Ljubiša Jović iz Vlasenice rekao je da je imao 18 godina kada je stupio u ovu jedinicu.

- Bili smo mladi, starješine su nam bile kao roditelji. Bili smo na svim najtežim ratištima širom Republike Srpske. U ovoj jedinici poginuo mi je brat Nešo na Kruševu kod Olova u 23. godini. Danas odajemo počast i sjećamo se naših saboraca koje ne smijemo zaboraviti - istakao je Jović.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.09.2024. 22:22
    Oj ture, pokaži pravo lice, šta bi se drugo moglo očekivati od vas. Vjekovni zločinci, bez morala i kulture. Da nije tako makar malo, shvatio bi da onaj ko je tako primitivan uvrede prenosi na sebe, ili ti na grobove svojih deda. Vaš veliki problem je što vi nemate čak ni islamskog morala, kao recimo Iranci ili Čečeni, jer vi ni islam niste primili zbog uvjerenja nego zbog koristi. Na kraju, ture, mene ti takav ne možeš uvrijediti.
  • Generic placeholder image
    Srdjan 01.09.2024. 19:52
    Elita bili,elita ostali.Sretno braco
  • Generic placeholder image
    Ime: 01.09.2024. 11:19
    Sluzen parastos za genocidna govna, pisam im se po grobovima. Osmanljube k nozi keru!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 31.08.2024. 17:59
    Oj ture, trebao je i onaj vaš čuveni biti sa svojim, a ne u helikopteru što mu je Slobo poslao kao svom ličnom čuvaru.
  • Generic placeholder image
    Buki 31.08.2024. 16:31
    Đenerale,
    Trebaš biti sa svojim borcima a ne u dijaspori...
  • Generic placeholder image
    Savčić general 31.08.2024. 15:48
    Pozdrav za moju jedinicu. Pozdrav za sve starješine i posebno sve najbolje MOJIM BORCIMA. Pokoj duši svim nastradalim junacima. Slava im.
  • Generic placeholder image
    Buki 31.08.2024. 15:34
    Đe komadant?
Povezane vijesti
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 6m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 48m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 16m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 37m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 46m
    0