Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС

31.08.2024. 13:33
7
ИЗВОР: srna.rs

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници данас је служен парастос за 53 погинула борца 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ и том приликом поручено да слогом и јединством и данас треба чувати оно што је у рату одбрањено.

Парастосу су присуствовали бивши припадници те јединице, а сада чланови истоименог удружења и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Они су се свечано постројили на Тргу Републике Српске у овом мјесту и одатле са заставама јединице и Републике Српске у колони дошли до храма, гд‌је је служен парастос за њихове погинуле саборце и преминуле припаднике ове елитне јединице.

Након парастоса и одавања поште саборцима, чланови овог удружења посјетили су Спомен-собу у Сребреници гд‌је су положили цвијеће и одали почаст погинулим српским борцима и убијеним цивилима из ове општине у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Потом је услиједило дружење, евоцирање ратних успомена и сјећања, те заједнички ручак у парохијском дому код Цркве Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице.

Предсједник Удружења Зоран Бенак изјавио је да је 65. заштитни моторизовани пук Главног штаба ВРС формиран 12. маја 1992. године, као и Војска Српске, да је произашао из истоимене једнице ЈНА формиране 1990. године у Загребу као приштапска јединица.

- Ово је тек шесто наше окупљање након рата, а жеља нам је да то прерасте у традицију и да дружења и сјећања организујемо сваке године. Циљ окупљања је одавање почасти, служење парастоса погинулим саборцима и подсјећање на ратни пут и подвиге ове јединице, као и херојства појединаца - рекао је Бенак.

Он је навео да су у рату погинула 53 припадника ове јединице и да их је још 15 погинуло док је јединица била у саставу ЈНА, од којих већина у војној колони у Добровољачкој улици која је напуштала Сарајево.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић честитао је члановима Удружења на слози и јединству које испољавају и данас, као и у току Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Оваква окупљања и дружења, те сјећање и одавање почасти погинулим саборцима су за сваку похвалу. Слога и јединство су у рату показали да се тиме може остварити зацртани циљ, одбранити огњишта и Република Српска - рекао је Остојић и поручио да слогом и јединством и данас треба чувати оно што је у рату одбрањено.

Припадник Удружења ветерана 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС Љубиша Јовић из Власенице рекао је да је имао 18 година када је ступио у ову јединицу.

- Били смо млади, старјешине су нам биле као родитељи. Били смо на свим најтежим ратиштима широм Републике Српске. У овој јединици погинуо ми је брат Нешо на Крушеву код Олова у 23. години. Данас одајемо почаст и сјећамо се наших сабораца које не смијемо заборавити - истакао је Јовић.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.09.2024. 22:22
    Oj ture, pokaži pravo lice, šta bi se drugo moglo očekivati od vas. Vjekovni zločinci, bez morala i kulture. Da nije tako makar malo, shvatio bi da onaj ko je tako primitivan uvrede prenosi na sebe, ili ti na grobove svojih deda. Vaš veliki problem je što vi nemate čak ni islamskog morala, kao recimo Iranci ili Čečeni, jer vi ni islam niste primili zbog uvjerenja nego zbog koristi. Na kraju, ture, mene ti takav ne možeš uvrijediti.
  • Generic placeholder image
    Srdjan 01.09.2024. 19:52
    Elita bili,elita ostali.Sretno braco
  • Generic placeholder image
    Ime: 01.09.2024. 11:19
    Sluzen parastos za genocidna govna, pisam im se po grobovima. Osmanljube k nozi keru!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 31.08.2024. 17:59
    Oj ture, trebao je i onaj vaš čuveni biti sa svojim, a ne u helikopteru što mu je Slobo poslao kao svom ličnom čuvaru.
  • Generic placeholder image
    Buki 31.08.2024. 16:31
    Đenerale,
    Trebaš biti sa svojim borcima a ne u dijaspori...
  • Generic placeholder image
    Savčić general 31.08.2024. 15:48
    Pozdrav za moju jedinicu. Pozdrav za sve starješine i posebno sve najbolje MOJIM BORCIMA. Pokoj duši svim nastradalim junacima. Slava im.
  • Generic placeholder image
    Buki 31.08.2024. 15:34
    Đe komadant?
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 4m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 46m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 14m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 35m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 44m
    0