Služen parastos za 12 poginulih i umrlih jurišnika (FOTO)

10.02.2024. 12:58
0
IZVOR: katera.news

spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Veljinama u Istočnoj Ilidži služen je parastos za 12 poginulih i umrlih pripadnika Prvog jurišnog bataljona Ilidžanske brigade.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža i bivši zamjenik komandira Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je na današnji dan 1994. godine komanda Sarajevko-romanijskog korpusa zajedno sa komandom Ilidžanskbrigade odlučila da formira Prvi jurišni bataljon.

Prema njegovim riječima, ovaj bataljon je bio sastavljen od najiskusnijih i najbolje obučenih boraca iz Igmanske i Ilidžanske brigade, ali i MUP-a, te pripadnika Srpske garde Ilidže.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Lučić i dodao da su pored sarajevskog ratišta pripadnici ovog bataljona ratovali i na ratištima van zone odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Danas odajemo počast šestorici poginulih i šestorici umrlih pripadnika ove brigade. Njihova zasluga, ali i zasluga svih boraca je nemjerljiva – rekao je Lučić i istakao da su jurušnici učestvovali u nekim od najtežih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Sedamnaestog aprila 1994. godine poginuo je i komandant bataljona Slobodan Janjić Bauba, dok je na Nišićkoj visoravni, u borbama kod Srednjeg, život izgubi i načelnik štaba Ilidžanske brigade Obrad Popadić – rekao je on.

Lučić je naveo da dio preživjelih pripadnika Prvog jurišnog bataljona živi u Istočnom Sarajevu, ali da su se mnogi raselili i žive u Srbiji ili širom svijeta.

Prema njegovim riječima, godišnjica formiranja ovog bataljona je povod za okupljanje preživjelih pripadnika jedinice i sjećanje na poginule saborce, druženje sa njihovim porodicama, te evociranje uspomena.

Jovanka Pejić, majka poginulog borca Bojana, navela je da je njen sin poginuo na Nišićkoj visoravni, smatrajući da se „kuća ne brani samo na pragu“.

- Moj sin je bio 1971. godište. Bio u, najprije, u vojnoj policiji, a potom je, kada je formiran, prešao u Jurišni bataljon. To nije nikakva agresorska jedinica, činilu se je rođeni Ilidžanci koji su svim srcem želi da odbrane svoju Ilidžu – rekla je ona.

Kako je navela, posmrtni ostaci poginulih jurišnika su, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, su ekshumirani i preneseni na vojničko groblje na Sokocu.

Prvi jurišni bataljon Ilidžanske brigade formiran je 10. februara 1994. godine i bio je sastavljen od najiskusnijih i najbolje obučenih boraca iz Igmanske i Ilidžanske brigade.

Postrojavanje je obavljeno u kasarni u Blažuju. Komandant bataljona Slobodan Janjić Bauba predao je raport generalu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Nakon toga je general Galić, u pratnji komandanta brigade Vladimira Radojčića i komandanta bataljona Slobodana Janjića, izvršio svečanu smotru i pozdravio borce novoformirane jedinice.

Prvi jurišni bataljon je učestvovao u mnogim bitkama na sarajevskom ratištu, ali i šire, gdje god je trebalo braniti srpski narod i teritoriju.

U tim borbama neki jurišnici su dali svoj život, a među njima i komandant Bauba.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog
Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu! Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu!
Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku
Najčitanije
  • Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
    7h 5m
    0
  • Nada za Aleksandrovo liječenje poliklinika u Nišu – Budimo humani!
    4h 51m
    0
  • Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu!
    7h 53m
    0
  • Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
    1h 41m
    2
  • Zavod za zapošljavanje Srpske izradio optimističan plan: Posao za 27.000 radnika
    7h 58m
    0