Служен парастос за 12 погинулих и умрлих јуришника (ФОТО)

10.02.2024. 12:58
0
ИЗВОР: katera.news

У спомен-цркви Светог великомученика Димитрија на Вељинама у Источној Илиџи служен је парастос за 12 погинулих и умрлих припадника Првог јуришног батаљона Илиџанске бригаде.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа и бивши замјеник командира Српске гарде Илиџа Мирослав Лучић подсјетио је да је на данашњи дан 1994. године команда Сарајевко-романијског корпуса заједно са командом Илиџанске бригаде одлучила да формира Први јуришни батаљон.

Према његовим ријечима, овај батаљон је био састављен од најискуснијих и најбоље обучених бораца из Игманске и Илиџанске бригаде, али и МУП-а, те припадника Српске гарде Илиџе.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Лучић и додао да су поред сарајевског ратишта припадници овог батаљона ратовали и на ратиштима ван зоне одговорности Сарајевско-романијског корпуса.

Данас одајемо почаст шесторици погинулих и шесторици умрлих припадника ове бригаде. Њихова заслуга, али и заслуга свих бораца је немјерљива – рекао је Лучић и истакао да су јурушници учествовали у неким од најтежих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Седамнаестог априла 1994. године погинуо је и командант батаљона Слободан Јањић Бауба, док је на Нишићкој висоравни, у борбама код Средњег, живот изгуби и начелник штаба Илиџанске бригаде Обрад Попадић – рекао је он.

Лучић је навео да дио преживјелих припадника Првог јуришног батаљона живи у Источном Сарајеву, али да су се многи раселили и живе у Србији или широм свијета.

Према његовим ријечима, годишњица формирања овог батаљона је повод за окупљање преживјелих припадника јединице и сјећање на погинуле саборце, дружење са њиховим породицама, те евоцирање успомена.

Јованка Пејић, мајка погинулог борца Бојана, навела је да је њен син погинуо на Нишићкој висоравни, сматрајући да се „кућа не брани само на прагу“.

- Мој син је био 1971. годиште. Био у, најприје, у војној полицији, а потом је, када је формиран, прешао у Јуришни батаљон. То није никаква агресорска јединица, чинилу се је рођени Илиџанци који су свим срцем жели да одбране своју Илиџу – рекла је она.

Како је навела, посмртни остаци погинулих јуришника су, након потписивања Дејтонског споразума, су ексхумирани и пренесени на војничко гробље на Сокоцу.

Први јуришни батаљон Илиџанске бригаде формиран је 10. фебруара 1994. године и био је састављен од најискуснијих и најбоље обучених бораца из Игманске и Илиџанске бригаде.

Постројавање је обављено у касарни у Блажују. Командант батаљона Слободан Јањић Бауба предао је рапорт генералу Станиславу Галићу, команданту Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. Након тога је генерал Галић, у пратњи команданта бригаде Владимира Радојчића и команданта батаљона Слободана Јањића, извршио свечану смотру и поздравио борце новоформиране јединице.

Први јуришни батаљон је учествовао у многим биткама на сарајевском ратишту, али и шире, гдје год је требало бранити српски народ и територију.

У тим борбама неки јуришници су дали свој живот, а међу њима и командант Бауба.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 11m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 6m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 55m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 17m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 32m
    0