SO Pale izabrala osam odbornika za Gradsku skupštinu

26.02.2021. 16:14
1
IZVOR: Katera

Odbornici u Skupštini opštine Pale na današnjoj, drugoj redovnoj sjednici, usvojili su niz tačaka sa dnevnog reda, a između ostalog kao najvažnije istaknute su izbor odbornika u Gradsku skupštinu, izbor zamjenika načelnika opštine i odluka za cijenu opštinskog zemljišta u 2021. godini.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je svim izabranim odbornicima iz Pala koji će ovu opštinu predstavljati u Gradskoj skupštini Istočnog Sarajeva, te izrazio nadu da će truditi da Palama i Paljanima donesu što veću korist.

Opštinu Pale će u Gradskoj skupštini predstavljati pet odbornika iz koalicije SNSD-DEMOS-SPS, a to su Damjan Škipina, Marko Gajović, Branko Koroman, Bojan Čvoro i Miloš Vukašinović. Odbornike iz koalicije SDS-PDP-DNS predstavljaće odbornici Marko Sikima, Vladimir Lučić i Marko Kubatlija.

- Između ostalog, danas smo donijeli odluku za cijenu zemljišta u 2021. godini, a jedna od značajnijih odluka je ona o prodaji zemljišta od posebnog interesa za Elektroprenos BiH, odnosno za izgradnju transformatorske stanice na Jahorini, koja će obezbijediti električnu energiju na Jahorini - rekao je Jugović.

Jugović je dodao da je danas izabran i novi načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, kao i zamjenik načelnika Srđan Butulija iz DEMOS-a. 

Slika

Novi zamjenik načelnika opštine Srđan Butulija (DEMOS)

Predsjednik SO Pale Damjan Škipina novinarima je rekao da je na današnjoj sjednici donesena odluka o utvrđivanju cijene zemljišta po metru kvadratnom kada su u pitanju sve zone u opštini Pale.

- Danas smo usvojili cijenu u prvoj zoni Jahorina, koja će iznositi 650 KM po metru kvadratnom neizgrađenog građevinskog zemljišta. Druga odluka jeste odluka o ulasku u proces rušenja objekata bez građevinske dozvole i objekata koji su u ruševnom stanju i narušavaju izgled grada, kao i to što ugrožavaju bezbjednost naših sugrađana - rekao je Škipina.

Škipina je naglasio da se važna odluka donešena na današnjoj sjednici odnosi i na izmjenu regulacionog plana područja Ravne planine, gdje je usvojena odluka da se ovo područje stavi pod zaštitu i da se navedeno područje stavi u treću zonu.

- Tako bismo u narednom periodu, kada je u pitanju to područje naše opštine, ostvarili određene prihode, a interesovanje za to područje u posljednjem periodu je jako veliko - rekao je Škipina.

Odbornik Srpske demokratske stranke (SDS) u SO Pale Marko Sikima rekao je novinarima da su odbornici iz ove stranke bili protiv odluke o utvrđivanju cijene neizgrađenog građevinskog zemljišta za 2021. godinu, koja je u odnosu na prethodnu cijenu smanjena sa 850 na 650 KM po metru kvadratnom.

- Nismo ulazili u dublje analize, ali smo podnijeli amandman na sporni član 5 te odluke kojim se "širom otvaraju vrata" da se zaobilaze izglasane cijene, na način da se pojavljuju neosnovano povlašteni kupci na bazi pojedinačnih odluka Skupštine opštine Pale, kako to predviđa taj član. S obzirom da amandman nije usvojen, mi smo bili protiv te odluke - rekao je Sikima.

Sikima je istakao da, s obzirom koliko je ranije bilo problema sa visinom cijene zemljišta po metru kvadratnom u prošloj godini, smatraju da bi opština i sada mogla doći u situaciju da bude izložena pristiscima da se ta cijena snižava još više. 

 Sa 15 glasova za danas je na sjednici SO Pale za zamjenika načelnika opštine Pale izglasan odbornik Demokratskog saveza (DEMOS) Srđan Butulija, koji je rekao da je svjestan obaveza koje ga očekuju u narednom periodu i da će se potruditi da ih izvršava.

- Motivisan sam da stečeno znanje u realnom sektoru na jedan kvalitetan način prenesem u javni sektor i da potencijal koji ova opština ima da iskoristimo na takav način, da sve benefite osjete građani Pala - rekao je Butulija obraćajući se novinarima.

Na današnjoj sjednici SO Pale, između ostalog, usvojena je i informacija o radu Udruženja porodica sa četvoro i više djece opštine Pale, gdje su odbornici izglasali zaključak, kojim je omogućeno da se majke, koje imaju više od 45 godina života, mogu prijaviti na konkurs kako bi dobile pronatalitetni dodatak.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Haj 27.02.2021. 09:43
    Bas me zanima gdje je posao u realnom sektoru Butulija naucio?
    Cudi me da SNSD kao velikog kadra ne postavi za odbornika Stajcica vjecitog studenta, a zanima me sto to DEMOS udalji Simovica od svih pozicija.Volio bih odgovore na ova pitanja.
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 52m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 43m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 30m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 56m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 38m
    0