СО Пале изабрала осам одборника за Градску скупштину

26.02.2021. 16:14
1
ИЗВОР: Катера

Одборници у Скупштини општине Пале на данашњој, другој редовној сједници, усвојили су низ тачака са дневног реда, а између осталог као најважније истакнуте су избор одборника у Градску скупштину, избор замјеника начелника општине и одлука за цијену општинског земљишта у 2021. години.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је свим изабраним одборницима из Пала који ће ову општину представљати у Градској скупштини Источног Сарајева, те изразио наду да ће трудити да Палама и Паљанима донесу што већу корист.

Општину Пале ће у Градској скупштини представљати пет одборника из коалиције СНСД-ДЕМОС-СПС, а то су Дамјан Шкипина, Марко Гајовић, Бранко Короман, Бојан Чворо и Милош Вукашиновић. Одборнике из коалиције СДС-ПДП-ДНС представљаће одборници Марко Сикима, Владимир Лучић и Марко Кубатлија.

- Између осталог, данас смо донијели одлуку за цијену земљишта у 2021. години, а једна од значајнијих одлука је она о продаји земљишта од посебног интереса за Електропренос БиХ, односно за изградњу трансформаторске станице на Јахорини, која ће обезбиједити електричну енергију на Јахорини - рекао је Југовић.

Југовић је додао да је данас изабран и нови начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, као и замјеник начелника Срђан Бутулија из ДЕМОС-а. 

Слика

Нови замјеник начелника општине Срђан Бутулија (ДЕМОС)

Предсједник СО Пале Дамјан Шкипина новинарима је рекао да је на данашњој сједници донесена одлука о утврђивању цијене земљишта по метру квадратном када су у питању све зоне у општини Пале.

- Данас смо усвојили цијену у првој зони Јахорина, која ће износити 650 КМ по метру квадратном неизграђеног грађевинског земљишта. Друга одлука јесте одлука о уласку у процес рушења објеката без грађевинске дозволе и објеката који су у рушевном стању и нарушавају изглед града, као и то што угрожавају безбједност наших суграђана - рекао је Шкипина.

Шкипина је нагласио да се важна одлука донешена на данашњој сједници односи и на измјену регулационог плана подручја Равне планине, гдје је усвојена одлука да се ово подручје стави под заштиту и да се наведено подручје стави у трећу зону.

- Тако бисмо у наредном периоду, када је у питању то подручје наше општине, остварили одређене приходе, а интересовање за то подручје у посљедњем периоду је јако велико - рекао је Шкипина.

Одборник Српске демократске странке (СДС) у СО Пале Марко Сикима рекао је новинарима да су одборници из ове странке били против одлуке о утврђивању цијене неизграђеног грађевинског земљишта за 2021. годину, која је у односу на претходну цијену смањена са 850 на 650 КМ по метру квадратном.

- Нисмо улазили у дубље анализе, али смо поднијели амандман на спорни члан 5 те одлуке којим се "широм отварају врата" да се заобилазе изгласане цијене, на начин да се појављују неосновано повлаштени купци на бази појединачних одлука Скупштине општине Пале, како то предвиђа тај члан. С обзиром да амандман није усвојен, ми смо били против те одлуке - рекао је Сикима.

Сикима је истакао да, с обзиром колико је раније било проблема са висином цијене земљишта по метру квадратном у прошлој години, сматрају да би општина и сада могла доћи у ситуацију да буде изложена пристисцима да се та цијена снижава још више. 

 Са 15 гласова за данас је на сједници СО Пале за замјеника начелника општине Пале изгласан одборник Демократског савеза (ДЕМОС) Срђан Бутулија, који је рекао да је свјестан обавеза које га очекују у наредном периоду и да ће се потрудити да их извршава.

- Мотивисан сам да стечено знање у реалном сектору на један квалитетан начин пренесем у јавни сектор и да потенцијал који ова општина има да искористимо на такав начин, да све бенефите осјете грађани Пала - рекао је Бутулија обраћајући се новинарима.

На данашњој сједници СО Пале, између осталог, усвојена је и информација о раду Удружења породица са четворо и више дјеце општине Пале, гдје су одборници изгласали закључак, којим је омогућено да се мајке, које имају више од 45 година живота, могу пријавити на конкурс како би добиле пронаталитетни додатак.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Haj 27.02.2021. 09:43
    Bas me zanima gdje je posao u realnom sektoru Butulija naucio?
    Cudi me da SNSD kao velikog kadra ne postavi za odbornika Stajcica vjecitog studenta, a zanima me sto to DEMOS udalji Simovica od svih pozicija.Volio bih odgovore na ova pitanja.
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 43m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 1m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 7m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 5m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 56m
    0