Sokočanin Milanko Mišo Borovčanin trideset godina bavi se poljoprivredom

22.02.2023. 11:06
6
IZVOR: srna.rs

Penzioner Milanko Mišo Borovčanin na svom imanju u Novom selu kod Sokoca već trideset godina aktivno se bavi poljoprivredom, uzgajajući više od 20 grla goveda, 200 ovaca i 50 koza, za šta je dobio niz nagrada i priznanja na poljoprivrednim sajmovima.

Njegovo iskustvo pokazuje da se isplati baviti poljoprivredom i na brdsko-planinskom području, ako se, kako je rekao Srni, ovom poslu priđe ozbiljno, prateći novine u toj oblasti i primjenjujući savjete stručnjaka, bez čega nema jakog gazdinstva.

On tvrdi da od "sitničarenja" nema ništa u poljoprivredi, držeći se narodne izreke: "Od malog je - malo".

- Ako više grla uzgajamo u ovoj situaciji kada su dobre prodajne cijene žive stoke i mlijeka - može se biti zadovoljno, posebno kada nam redovno stižu podsticaji za poljoprivredu - navodi Borovčanin.

On je zadovoljan iznosom novčanih podsticaja prema Pravilniku za razvoj poljoprivrede i sela namijenjenih za ovu godinu, u kome će biti više sredstava za poljoprivrednike u ruralnim područjima, gdje je privređivanje otežano.

Podsticaje za uzgoj više od 20 grla goveda, 200 ovaca i 50 koza Borovčanin svake godine iskoristi za nabavku stočne hrane, posebno žitarica.

Poljoprivrednici u višim planinski predjelima nemaju uslove za sjetvu i prinos kao oni u ravničarskim krajevima.

- Na ovom području sa hladnim i dužim zimama za stoku je potrebna kvalitetnija ishrana da bi mogla da napreduje - ističe Borovčanin.

Ovogodišnji Pravilnik o podsticajima, kaže, "ide ne ruku i nešto sitnijim proizvođačima i poljoprivrednicima u ruralnim područjima".

Tako će premiju ove godine dobiti i stočari koji imaju 50 i više ovaca, a ne samo oni sa 100 ovaca kao do sada, te i za jednu visoko kvalitetnu junicu umjesto dosadašnje tri.

Sa novinama u Pravilniku, kaže ovaj domaćin, resorno ministarstvo će podržati poljoprivrednike sa manjim gazdinstvima da opstanu u ovoj djelatnosti.

Nakon radnog vijeka provedenog u MUP-u Republike Srpske, Borovčanin je odlučio da penzionerske dane popuni radom na svom gazdinstvu, uz pomoć ostalih članova porodice.

Kao uspješan domaćin, prati savremena kretanja u poljoprivredi uzgajanjem grla po "sistemu krava-tele" i daje svoj doprinos razvoju stočarstva i opstanku sela.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Ole 24.02.2023. 20:10
    Ko ga zna, zna i da je lažov i prevarant!
  • Generic placeholder image
    Krle 22.02.2023. 23:07
    Ima o sreće i političke podobnosti da radi u policiji. Kako je imao beneficirani staž sigurno da je vrlo mlad otišao u penziju pa je u dobroj formi čim tri decenije se bavi stočarstvom. Neka mu je sretno i uspješno poslovanje i gazdovanje, trud i rad se uvijek isplati.
  • Generic placeholder image
    Sokočanin 22.02.2023. 16:34
    Svaka cast na trudu i radu. Ti si vrijedan, a sin muljator pravi.
  • Generic placeholder image
    ANONIMNOM 22.02.2023. 12:32
    Ko kaze da ne radim???
    Ali od takvih ne možeš na red doći...odnese i što treba i ne treba... al domaćin, svoj na svome nije izgubio nista, cak ni u ratu, osim te noge, samo nadodao... pa valjda pomoc i za to prima. Pozdrav anonimnog i tebi sličnim. A mi ovamo ostali... docicemo nekad na red.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 22.02.2023. 12:13
    Započni i ti "Ministarstvo" da uzgajaš stoku i podsticaji sigurno neće izostat, ako ispuniš uslove. Najlakše je kukati i uvijek je neko drugi kriv. Čovjek je čitav rat proveo na liniji i nogu izgubio. Ali je poslije rata nastavio da radi i stvara. Nije sin odmah bio u ministarstvu, čim se rodio. Čovjek je sam sve stvorio i u početku bez ičije pomoći. Imaju i drugi djecu u ministarstvima pa koliko njih nešto korisno radi, posebno da se bavi poljoprivredom. Samo ti sjedi i kukaj i čekaj da ti neko nešto da, pa makar to bio i podsticaj.
  • Generic placeholder image
    MINISTARSTVO 22.02.2023. 12:01
    Da moj sin radi u ministarstvu poljoprivrede i ja bih dobijao podsticaje!
    Pa bih isto tako i napisao da imam stoke vise nego sto je istina.
    Ali eto, zna se kome to treba!
Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    10h 31m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    13h 2m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 45m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    10h 37m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    2h 52m
    0