Sokolac: Podijeljeno 80 paketa rasada povrća

19.05.2020. 15:08
0
IZVOR: SRNA

Na Sokocu je danas podijeljeno 80 paketa rasadnog materijala, paprike, paradajza i kupusa za poljoprivrednike na području ove opštine, koji su dio pomoći koju je Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo dodijelilo stanovništvu kao vanrednu mjeru zbog situacije izazvane širenjem virusa korona, rekla je Srni menadžer Klastera "Sarajevo-Romanija-Podrinje" Željka Pejović.

- Svaki korisnik će dobiti po 50 sadnica paprike, 20 sadnica kupusa i 30 sadnica paradajza, koji se naknadno uručuju poljoprivrednicima zbog rokova sjetve i samih klimatskih uslova za sadnju - navela je Pejovićeva.

Pakete sa rasadnim materijalom dobili su poljoprivrednici koji su se ranije prijavili na prvi javni poziv i dobili prvi dio paketa sjemenski krompir i sitna sjemana za osnovne povrtne kulture.

Pejovićeva je naglasila da su sadnice namijenjene poljoprivrednicima kroz ovaj projekat sertifikovane i da su nabavljene iz Zadruge "Bios" iz Visokog.

Prema njenim riječima, poljoprivrednicima na Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji obezbijeđeno je 1.000 sjemenskih i paketa rasadnog materijala povrća, za potrebe malih gazdinstava.

Ona je navela da su paketi sa rasadom paradajza, kupusa i paprike već podijeljeni poljoprivrednicima u Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, na Palama, u Rogatici, na Sokocu i Han Pijesku, te da će sutra biti uručeni u opštini Trnovo, u četvrtak 21. maja u Rudom, Višegradu, Novom Goraždu i Čajniču, a u petak 22. maja u Istočnom Starom Gradu.

Sjemenske i pakete rasadnog materijala finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske iz dijela sredstava IFAD projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima, a posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u saradnji sa opštinama i uz koordinaciju Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, područna jedinica Sokolac Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Paketi pomoći za ugrožene porodice Paketi pomoći za ugrožene porodice
Istočna Ilidža: Mališanima podijeljeno više od 200 paketića Istočna Ilidža: Mališanima podijeljeno više od 200 paketića
Bileća: Starijima osobama podijeljeni prehrambeno-higijenski paketi Bileća: Starijima osobama podijeljeni prehrambeno-higijenski paketi
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 29m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 20m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 7m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 33m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 15m
    0