Sokolac: Šansa za novu turističku ponudu na Romaniji

08.09.2020. 17:10
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Danas je u opštini Sokolac prezentovan projekat „Magična penjališta u BiH“, koji podrazumijeva izradu deset penjališta na području „Via Dinarike“ odnosno 49 opština Bosne i Hercegovine. Projekat je zamišljen s ciljem popunjavanja turističke ponude koju opštine imaju. Prema riječima Erola Kovačevića, ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Sarajevo, koji je dio projektnog tima, trenutno je jedina obaveza opštine da kandiduje potencijalne lokacije za izradu penjališta.

- Osnovni kriterijum je posjedovanje prirodne stijene širine oko 50 metara, kako bi se na njoj moglo postaviti 30 penjačkih smjerova i poželjno je izabrati pristupačne i atraktivne lokacije. Nakon pristiglih formulara koje je opština dužna da ispuni, biće odabrano deset lokalnih zajednica u kojima će projekat biti realizovan bez njihovog finansijskog učešća. U slučaju da opštine ne bude izabrana u prvih deset, imaće mogućnost da sama finansira penjališta i iskoristi sve ostale pogodnosti projekta. U te benefite ubrajamo: mapiranje potencijala, edukaciju kadra, te promocije u smislu internet prezentacije, telefonske aplikacije, kao i generalnu promociju pod zajedničkim nazivom „Magična penjališta Bosne i Hercegovine“ – pojasnio je Kovačević i dodao da je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima, zaključio da Sokolac ima veliki potencijal za razvoj sportskog turizma.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kazao je da je razmotrena mogućnost odabira nekoliko lokacija i da će vjerovatno biti kadidovane Crvene stijene na Romaniji.

- Opština Sokolac nalazi se na zelenoj liniji „Via Dinarike“. U toku je izrada projekta koji na prostoru naše opštine sprovode Razvojna agencija grada Istočno Sarajevo i Turistička organizacija „Jahorina“ IS, a koji podrazumijeva izgradnju ferate za penjanje i visećeg mosta na Crvenim stijenama. Prve rezultate možemo očekivati već na proljeće sljedeće godine. Sa zadovoljstvom ćemo aplicirati i na ovaj poziv kako bismo bili dio projekta „Magična penjališta u BiH“. Romanija nudi dobre uslove i sigurno ispunjavamo sve kriterijume. Na prostoru naše opštine na razvoju turizma aktivno rade Odjeljenje za lokalni razvoj opštine, Turistička organizacija „Sokolac“ i Planinarsko društvo „Glasinac“ čije aktivnosti opština u potpunosti podržava – izjavio je Bjelica.

Ukupna vrijednost projekta „Magična penjališta u BiH“, koji realizuje Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Sarajevo sa partnerima, iznosi 178.000 KM. Finansiraju ga Evropske komisije preko direktnog donatora – Njemačke razvojne organizacije GIZ.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    12h 17m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 13m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    11h 17m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    8h 10m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    10h 7m
    0