Соколац: Шанса за нову туристичку понуду на Романији

08.09.2020. 17:10
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Данас је у општини Соколац презентован пројекат „Магична пењалишта у БиХ“, који подразумијева израду десет пењалишта на подручју „Виа Динарике“ односно 49 општина Босне и Херцеговине. Пројекат је замишљен с циљем попуњавања туристичке понуде коју општине имају. Према ријечима Ерола Ковачевића, испред Факултета спорта и физичког васпитања Сарајево, који је дио пројектног тима, тренутно је једина обавеза општине да кандидује потенцијалне локације за израду пењалишта.

- Основни критеријум је посједовање природне стијене ширине око 50 метара, како би се на њој могло поставити 30 пењачких смјерова и пожељно је изабрати приступачне и атрактивне локације. Након пристиглих формулара које је општина дужна да испуни, биће одабрано десет локалних заједница у којима ће пројекат бити реализован без њиховог финансијског учешћа. У случају да општине не буде изабрана у првих десет, имаће могућност да сама финансира пењалишта и искористи све остале погодности пројекта. У те бенефите убрајамо: мапирање потенцијала, едукацију кадра, те промоције у смислу интернет презентације, телефонске апликације, кao и генералну промоцију под заједничким називом „Магична пењалишта Босне и Херцеговине“ – појаснио је Ковачевић и додао да је, након састанка са начелником општине Милованом Бјелицом и његовим сарадницима, закључио да Соколац има велики потенцијал за развој спортског туризма.

Начелник Сокоца Милован Бјелица казао је да је размотрена могућност одабира неколико локација и да ће вјероватно бити кадидоване Црвене стијене на Романији.

- Општина Соколац налази се на зеленој линији „Виа Динарике“. У току је израда пројекта који на простору наше општине спроводе Развојна агенција града Источно Сарајево и Туристичка организација „Јахорина“ ИС, а који подразумијева изградњу ферате за пењање и висећег моста на Црвеним стијенама. Прве резултате можемо очекивати већ на прољеће сљедеће године. Са задовољством ћемо аплицирати и на овај позив како бисмо били дио пројекта „Магична пењалишта у БиХ“. Романија нуди добре услове и сигурно испуњавамо све критеријуме. На простору наше општине на развоју туризма активно раде Одјељење за локални развој општине, Туристичка организација „Соколац“ и Планинарско друштво „Гласинац“ чије активности општина у потпуности подржава – изјавио је Бјелица.

Укупна вриједност пројекта „Магична пењалишта у БиХ“, који реализује Факултет спорта и физичког васпитања Сарајево са партнерима, износи 178.000 КМ. Финансирају га Европске комисије преко директног донатора – Њемачке развојне организације ГИЗ.

Коментари 0
Повезане вијести
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 26m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    8h 10m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    12h 15m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    12h 19m
    2
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    22h 30m
    0