Sokolac: Za boračke kategorije lani izdvojeno 190.700 KM

22.04.2021. 15:45
0
IZVOR: SRNA

Na račun Boračke organizacije opštine Sokolac prošle godine je iz više izvora prikupljeno ukupno 190.700 KM, od čega je 83.500 KM utrošeno na dopunska prava boračkih kategorija, rekao je predsjednik Skupštine ove organizacije Željko Lalić.

On je rekao novinarima da je iz tog dijela za demobilisane borce izdvojeno 61.150 KM, za porodice poginulih 8.550 KM, ratne vojne invalide skoro 7.000 i za rad Boračke organizacije 6.800 KM.

Boračkoj organizaciji opština Sokolac je lani za redovan rad doznačila 64.400 KM, a za dopunska prava 83.450 KM.

Skupština grada Istočno Sarajevo je za sokolačku Boračku organizaciju izdvojila 28.000 KM, Regionalni odbor boračkih organizacija 5.750 KM, a kroz razne vidove humanitarne pomoći prikupljeno je više od 9.100 KM.

Lalić je naglasio da je opština Sokolac jedna od tri u Srpskoj koja ima odluku o dopunskim pravima za šta je lani transparentno dodijeljeno ukupno 83.500 KM ovim kategorijama.

On je dodao da je ova organizacija jedina koja isplaćuje pomoć za troškove sahrana za svakog borca do sedme kategorije, te u slučaju smrti člana porodice borcima prve i druge kategorije i ratnim vojnim invalidima.

- Ljudi su u ovim teškim vremenima najosjetljiviji na neka finansijska sredstva, a na nama je da se to dodijeli javno i da svaki fening pravdamo institucijama koje su nam to doznačile - izjavio je Lalić.

On je izrazio zadovoljstvo što su na dašnjoj sjednici Skupštine Boračke organizacije jednoglasno usvojeni svi dokumenti, što je ocijenio kao podršku radu ove organizacije za učinjene napore za pomoć kategorijama koje predstavlja.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca u okviru lokalne Boračke organizacije Marko Jovanović rekao je da je na evidenciji trenutno 330 korisnika porodične invalidnine i da se ovaj broj svake godine smanjuje, te da je njihov osnovni zadatak da obezbijede liječenje bolesnih i riješe pitanje zapošljavanja djece poginulih boraca.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida u Boračkoj organizaciji opštine Sokolac Goran Dobrilović rekao je da na području opštine Sokolac ima oko 190 ratnih vojnih invalida i da ovo tijelo nastoji da javna i privatna preduzeća što više primjenjuju Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, zapošljavanju i osposobljavanju invalida.

Na sjednici Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac usvojeni su izvještaj o radu Boračke organizacije, Odbora porodica poginulih boraca, odbora ratnih vojnih invalida i finansijski izvještaj za prošlu i plana rada za ovu godinu.

Skupštini Boračke organizacije prisustvovali su i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i predsjednik Skupštine opštine Sretko Marjanović. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“ Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    9h 16m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    19h 34m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    19h 40m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    19h 38m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    18h 29m
    0