Sokolac: Za deset mjeseci tri slučaja nasilja u porodici

25.11.2020. 15:14
0
IZVOR: SRNA

Na Sokocu su u proteklih deset mjeseci evidentirana tri slučaja nasilja u porodici, što je više nego u prethodne dvije godine, budući da je u 2019. zabilježen jedan, a godinu ranije dva slučaja, rekla je direktor lokalnog Centra za socijali rad Snježana Bašević.

Baševićeva je naglasila da je počinilac nasilja u sva tri slučaja bio muškarac, pri čemu su u dva slučaja supruge bile lica izložena nasilju, a u jednom brat počinioca.

Ona je navela da su u dva slučaja kao zaštitne mjere izrečene udaljenje nasilnika iz kuće i obavezno liječenje u psihijatrijskoj zdravstenoj ustanovi, a u jednom slučaju obavezno liječenje od alkohola.

Prema njenim riječima, saradnja Centra za socijalni rad na Sokocu sa Policijskom stanicom i odgovarajućim zdravstvenim ustanovama je veoma dobra, kada je riječ o sprovođenju izrečenih mjera zaštite lica nad kojima je izvršeno nasilje u porodici.

Baševićeva je podsjetila da su Centri za socijalni rad u Srpskoj, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, nadležni da pruže adekvatne oblike pomoći i podrške svim licima koji su izložena bilo kojoj vrsti nasilja u porodici, te dodala da je ovaj centar kadrovski sposoban za obavljanje ovog vida zaštite.

Ona je rekla da stručni radnici Centra, u procesu pružanja zaštite žrtvama nasilja, sarađuju sa svim institucijama sistema koje mogu biti od pomoći u zaštiti žrtve od daljeg nasilja.

Međunarodna kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" simbolično počinje danas i traje do 10. decembra, a ima za cilj podizanje svijesti i ukazivanje javnosti na prisutno nasilje nad ženama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    16h 40m
    1
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    20h 28m
    4
  • Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
    23h 28m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    5h 57m
    0
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 33m
    0