Sokolac: Za mala poljoprivredna gazdinstva 80 sjemenskih paketa

27.03.2020. 15:25
1
IZVOR: Srna

Na području opštine Sokolac do sredine aprila porodicama slabijeg materijalnog stanja koje imaju poljopriredno zemljište biće podijeljeno 80 besplatnih paketa pomoći za proljećnu sjetvu, vrijednosti 252 KM, rekao je "Srni" načelnik Odjeljenja za privredu i finansije ove opštine Mitar Pržulj.
On je istakao da pakete namijenjene socijalnim kategorijama stanovništva za zasnivanje poljoprivredne proizvodnje za vlastite potrebe, finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske iz dijela sredstava IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima.

Pržulj je dodao da paketi sadrže đubrivo, sjemena i sjemenski materijal osnovnih povrtlarskih kultura, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma zemljišta.

On je naglasio da riječ o besplatnim paketima pomoći, namijenjenih socijalnim kategorijama stanovništva i populaciji koja je najviše pogođena trenutnom situacijom, da bi se podstakla proizvodnja što većih količina poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe.

- Prioritet u dodjeli će, prema preporuci resornog minnistrastva, imati višečlane porodice, samohrani roditelji, lica koja su izgubila posao, porodice koje su ugrožene pojavom virusa ostale bez posla, materijalno neobezbijeđena domaćinstva koja nemaju redovna primanja, kao i korisnici socijalne pomoći - naveo je Pržulj.

On je naglasio da je koordinator ovih aktivnosti Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac i da će lokalna uprava u saradnji sa zaposlenima u tom resoru do utorka, 31. marta pripremiti spiskove lica koja će dobiti sjemenske pakete potrebne za proljećnu sjetvu.

Pržulj je rekao da će opština Sokolac obezbijediti dodatna sredstva za pakete za proljećnu sjetvu ukoliko više od 80 lica iskaže potrebu za ovim vidom pomoći.

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredu, Područna jedinica Sokolac su rekli "Srni" da će na 12 opština Sarajevsko-romanisjke i Gornjodinske regije do sredine aprila biti podijeljeno ukupno 1.000 sjemenskih paketa.

- Riječ je o vanrednoj mjeri, podrške poljoprivrednij proizvodnji za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, a cilj je da se podstakne omasovljenje poljoprivredne proizvodnje i uspostavi prehrambena bezjednosti širom Srpske - naveli su u Resoru, Područna jedinica Sokolac.

Projekat razvoja ruralne konkurentnosti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sprovodi preko Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    zox 27.03.2020. 19:14
    Dobra ideja ,samo da spiskovi budu javni,pošto pomoć koriste uglavnom oni kojima je najmanje potrebna(naučili da im je sve džaba).
Povezane vijesti
Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 6m
    0
  • Slani mafini
    16h 27m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 22m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 16m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 45m
    3