Sonja Elek: Gajim ljubav prema matematici, ali njegujem srpski jezik (FOTO)

24.06.2022. 17:11
1
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Učenicom generacije Srednjoškolskog centra „Pale“ proglašena je Sonja Elek, talentovana djevojka koja je izuzetno zapažene školske uspjehe bilježila još od osnovne škole. Bila je nosilac Vukove diplome u Osnovnoj školi „Srbija“, nakon koje je upisala gimnaziju opšteg smjera u Palama, gdje je, takođe, nastavila sa briljantnim rezultatima.

Osim zavidnog uspjeha i najviših ocjena iz obaveznih predmeta, Sonja je pronalazila dovoljno vremena da se posveti vannastavnim aktivnostima. Bila je član sekcije iz hemije, matmatike, demokratije i ljudskih prava.

Sonja još iz osnovne škole njeguje ljubav i sklonosti ka matematici, i kako kaže, posljedično će da nastavi u tom pravcu i upiše Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, smjer Računarstvo iinformatika.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Dodatno se edukovala i kroz kurseve programiranja, i naglašava da je uspjela da se upozna i savlada vještine HTML-a, CSS-a, JavaScript-a i Bootstrap-a.

Sonja objašnjava da, iako ima posebne osjećaje ka prirodnim naukama, izuzetno voli i cijeni jezike, a posebno srpski jezik i književnost.

Čitanje i poezija joj predstavljaju odmor, upoznavanje sa novim i nepoznatim, ali i pogled u jedan drugačiji život i svijet, iz kog može da izvuče dobre pouke, i iskoristi ih u budućnosti na najbolji način.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Ističe da je učestvovala na takmičenjima i ostvarivala odlične rezultate, te da joj to nije predstavljalo obavezu, već uživanje, i da joj je omogućilo da stekne i sačuva lijepe uspomene i upozna mnogo prijatelja.

Na školskom takmičenju „Spelling bee“, osvojila je treće mjesto, na regionalnom takmičenju iz srpskog jezika ostvarila je šesto mjesto, te na grupnom takmičenju iz Demokratije i ljudskih prava treće mjesto.

Da je Sonja vrlo svjesna važnosti očuvanja i njege srpskog jezika i pisma, pokazuje time što je bila učesnik manifestacije „Dani knjige“, u radionici o temi ‘Najčešće pravopisne greške’, a nagrađivana je kao jedan od tri najvjernija čitaoca školske biblioteke.

Povodom Dana maternjeg jezika, prezentovala je ‘Govori srpski da te ceo svet razume’, te ističe da je bila jedan od kustosa na izložbi „Kultura sećanja- Ko ne pamti iznova preživljava“.

Rado se prisjeća školskih dana i uspomena, ali naglašava da je svjesna važnosti daljeg napredovanja i razvijanja kako u ličnom, tako i u profesionalnom smislu, a kao jednu od najljepših uspomena spominje skorašnje putovanje u Trebinje na smotru stvaralaštva učenika o temi „Kultura sjećanja i pamćenja“.

Kako navodi, izuzetno cijeni što je imala mogućnost da se, osim samog druženja, dodatno edukuje i sazna o istoriji stradanja našeg naroda u Drugom svjetskom ratu.

Sonja Elek, skromna i prostojna djevojka, izuzetno samosvjesna i ambiciozna, pored svih kvaliteta, velikog truda, rada i želje za napretkom, ne može, a da ne postigne izuzetne i zapažene rezultate i u budućem razvoju, te doprinese društvu u kom radi i djeluje.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Petar 26.06.2022. 16:56
    Svaka čast!
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    18h 47m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    16h 22m
    6
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    2h 21m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    21h 30m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    48m
    0