Španija neće podržati zahtjev Prištine za članstvo u EU

21.12.2022. 14:56
0
IZVOR: in4s.net

Španija ne može da glasa za aplikaciju takozvanog Kosova za članstvo u Evropskoj uniji jer ga ne priznaje, saopšteno je iz španskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Španija, kao i druge zemlje Evropske unije, nije promijenila stav o nepriznavanju Kosova i smatra da je dijalog Beograda i Prištine jedini mogući način da se postigne trajno rješenje spora oko teritorije. Po logici nepriznavanja, Španija ne može da glasa za aplikaciju za članstvo u EU - rečeno je za „Kosovo onlajn“ iz španskog ministarstva.

Podsjetimo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti podnio je 15. decembra u Pragu zahtjev tzv. Kosova za članstvo u EU Češkoj koja do kraja godine predsjedava Unijom.

Portparol češkog predsjedništva Eva Hrnčirova izjavila je da će do kraja češkog predsjedavanja EU zemlje članice i institucije EU biti obavještene o zahtjevu Prištine za članstvo. Ona je dodala i da u posljednjim danima predsjedavanja EU neće biti dovoljno vremena za bilo koju drugu proceduru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bačena eksplozivna naprava na srpski lokal u Ranilugu Bačena eksplozivna naprava na srpski lokal u Ranilugu
Blokirani putevi širom Španije, stotine traktora u centru Barselone Blokirani putevi širom Španije, stotine traktora u centru Barselone
Od početka godine opljačkano sedam kuća srpskih povratnika u Ljuboždu Od početka godine opljačkano sedam kuća srpskih povratnika u Ljuboždu
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    3h 53m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    16h 30m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    20h 18m
    0
  • Krađa u Palama
    2h 11m
    0
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    20h 2m
    0