Španija neće podržati zahtjev Prištine za članstvo u EU

21.12.2022. 14:56
0
IZVOR: in4s.net

Španija ne može da glasa za aplikaciju takozvanog Kosova za članstvo u Evropskoj uniji jer ga ne priznaje, saopšteno je iz španskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Španija, kao i druge zemlje Evropske unije, nije promijenila stav o nepriznavanju Kosova i smatra da je dijalog Beograda i Prištine jedini mogući način da se postigne trajno rješenje spora oko teritorije. Po logici nepriznavanja, Španija ne može da glasa za aplikaciju za članstvo u EU - rečeno je za „Kosovo onlajn“ iz španskog ministarstva.

Podsjetimo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti podnio je 15. decembra u Pragu zahtjev tzv. Kosova za članstvo u EU Češkoj koja do kraja godine predsjedava Unijom.

Portparol češkog predsjedništva Eva Hrnčirova izjavila je da će do kraja češkog predsjedavanja EU zemlje članice i institucije EU biti obavještene o zahtjevu Prištine za članstvo. Ona je dodala i da u posljednjim danima predsjedavanja EU neće biti dovoljno vremena za bilo koju drugu proceduru.

Komentari 0
Povezane vijesti
BiH ostaje bez milijarde evra iz EU programa rasta BiH ostaje bez milijarde evra iz EU programa rasta
Startne postave za finale Eura: Iznenađenje kod Engleza Startne postave za finale Eura: Iznenađenje kod Engleza
Svaki deseti stanovnik EU nije mogao da obezbijedi obrok sa mesom svaki drugi dan Svaki deseti stanovnik EU nije mogao da obezbijedi obrok sa mesom svaki drugi dan
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 55m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 54m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 30m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 51m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 34m
    9