Specijalna nagrada žirija Bošku Krljašu i filmu "Atanasija"

10.09.2021. 12:43
0
IZVOR: Katera

Udruženje filmskih radnika BiH u selekciji studentskih filmova specijalnu nagradu žirija dodijelilo je studentu filmske režije Bošku Krljašu i filmu "Atanasija".

Specijalni pomen žirija pripao je Tamari Maksimović za animirani film "Točak života", pišu "Nezavisne novine".

Prema pisanju portala "Nezavisnih novina", Boško Krljaš, inače Paljanin, za film koji je privukao veliku pažnju žirija i publike na nedavno održanom "Sarajevo film festivalu", kaže da ovim specijalnim priznanjem žirija nagrađuju film koji govori "o možda i najvažnijoj temi većine mladih ljudi danas i ovdje - otići ili ostati?".

Krljaš u izjavi za "Nezavisne novine" kaže da je čitav proces u vezi sa filmom "Atanasija", nagrada na "Sarajevo film festivalu" i njegov predstojeći festivalski život "jedno malo čudo".

- Vidim da se filmovi danas često rade brzo i površno, tretiraju kao "projekat", a ne kao živo iskustvo. Mi smo ovaj film radili sporo i temeljno u skoro nevjerovatnim uslovima. Snimali smo nadomak Trebinja, u selu koje nema ni struje ni vode, pa smo prvo morali da obezbijedimo potrebnu infrastrukturu. Radili smo nekad po 15 sati dnevno, često noću, jer smo sve dnevne scene u enterijeru snimali kada padne mrak, što je mnogo teže, ali smo se odlučili na takav stil i to je tako moralo biti - kaže Krljaš za "Nezavisne novine".

Slika

Foto: sff.ba

On dodaje da je jedan dio budžeta obezbijeđen nagradom za scenario, ali s obzirom da to nije bilo dovoljno, odlučio se za kreditno zaduženje.

- Vjerovatno je to sve ludost, ali tako ja gledam na film i život - dodaje Krljaš.

Sve je uspjelo zahvaljujući ogromnoj vjeri unutar ekipe koja je radila na snimanju filma, međusobnom povjerenju i podršci.

- Film je kolektivni rad i srećan sam što imam sjajnu ekipu sa kojom već godinama radim, držimo se skupa, borimo i planiramo nove filmove. Glumačku ekipu su činili Nataša Perić, Bojan Kolopić i Saša Torlaković. Bio je to sjajan proces tokom proba i snimanja, iz kojih smo svi naučili mnogo, vidi se to i u kadru - rekao je Krljaš za "Nezavisne novine".

Film "Atanasija" režira Boško Krljaš, direktor fotografije je Zoran Pilipović, a montažer Aleksandar Jurić. 

Boško Krljaš je i producent tog filma. Za snimanje i dizajn zvuka zadužen je Filip Gotovac, dok je asistent direktora fotografije Saša Savičić. Za rasvjetu su bili zaduženi Duško Krković i Milan Matijaš.

U filmu glume: Saša Torlaković, Nataša Perić, Bojan Kolopić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću
Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama
Miloš Biković u trci za ruskog "Oskara" Miloš Biković u trci za ruskog "Oskara"
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 54m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    4h 22m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    17h 32m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    18h 4m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    23h 37m
    0