Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO)

03.10.2024. 20:45
0
IZVOR: katera.news

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je spomenik "Beli anđeo" u Memorijalnom kompleksu u Istočnom Novom Sarajevu.

Spomenik je otkriven uz prisustvo velikog broja gostiju i zvanica Istočnog Sarajeva, a Memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je spomenik podignut u slavu i čast onima koji život izgubiše na braniku svoje otadžbine, kao i svima onima koji su živote dali za ono najsvetije – ljubav i dobrotu.

- Ovaj anđeo Gospodnji pokazuje da nije život u grobu već da je izašao iz njega, da je Hristos život vaskrsao i smrt pobijedio. Ovim spomenikom poručujemo da Srbi Sarajeva nisu umrli već da su vaskrsli kao i sam Gospod. Vaskrsli su iz uništenja – rekao je mitropolit u besjedi.

Mitropolit Hrizostom je naveo da se kroz duhovnu borbu čovjek uvijek obnavlja, te dodao, citirajući apostola Pavla, da smrt nikada ne može da pobijedi.

- Naši preci, mučenici i stradalnici vaskrslu su sa nama u Istočnom Sarajevu – poručio je on.

Istraživanje i evidentiranje civilnih žrtava zločina povjereno je stručnom timu koji predvodi Draga Mastilovićdirektor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a prema njegovim riječima, najviše podataka za sada ima o posljednjem ratu, zahvaljujući radu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločin i traženja nestalih civila, s tim što ni taj spisak nije potpun.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.new

- Što se tiče Drugog svjetskog rata, za sada je pouzdano prikupljeno blizu 5.000 imena, ali ni to sigurno nije konačan spisak – rekao je on.

Mastilović je dodao da u Institutu imaju najviše problema sa podacima o žrtvama Prvog svjetskog rata.

On je istakao da zaboravna srpska kultura, istoriografija, nikad, ustvari, nije ni pokušala da istraži naše žrtve iz Prvog svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, zajednički cilj treba da bude istorijska istina o stradanju srpskog naroda.

Memorijalni kompleks posvećen je stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku i čini jedinstven prostor u čijem središtu se nalazi skulptura Belog anđela uzdignuta na plato koji podsjeća na kameno guvno kao simbol zborišta, okupljanja i zajedništva.

Dodatne akcente kompleksa čine tri manja kružna platoa sa bronzanim reljefima na kojima su predstavljene tri pravoslavne svetinje - Stara crkva na Baščaršiji, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice i Crkva Svetog Preobraženja na Pofalićima, kao i informacioni digitalni paneli sa podacima o stradalim srpskim civilima.

Istraživanje i evidentiranje civilnih žrtava zločina, povjeren je stručnom timu koji predvodi direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Stručni tim je do sada prikupio podatke o oko 10.000 stradalih srpskih civila u Sarajevu i Sarajevsko-romanijskoj regiji u tri rata tokom 20. vijeka, ali taj broj nije konačan, s obzirom na to da je riječ o dugotrajnom procesu koji će biti nastavljen i u narednim godinama, istaknuto je u saopštenju.

Program povodom otkrivanja i osveštanja spomenika svojim nastupom obogatili su A kapela sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike "Srbski pravoslavni pojci", guslar Dušan Pejić i pjesnik Ognjen Kandić.

Komentari 0
Povezane vijesti
"MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" (FOTO) "MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" ...
Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
Organizovan susret pisaca Rusije i Srpske i uručena donacija knjiga Organizovan susret pisaca Rusije i Srpske i uručena donacija knjiga
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    14h 26m
    2
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    10h 43m
    1
  • Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
    7h 20m
    1
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    13h 34m
    0
  • Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 24m
    0