Spomenik na Kopitu je opomena

20.10.2024. 19:21
1
IZVOR: srna.rs

Na planini Kopito u blizini sokolačkog sela Sijerci danas je osveštan spomenik za 97 boraca Cerskog četničkog korpusa Azbukovačke brigade poginulih u ovom selu u borbama sa partizanskim jedinicama u oktobru 1943. godine.

Spomenik je osveštao protojerej-stavrofor Ilija Čupić nakon čega su okupljeni prislužili svijeće i pomolili se Bogu za pokoj duša poginulih.

Profesor istorije Lazo Odović iz Sokoca rekao je da su ovi borci 1943. godine položili život "za krst časni i slobodu zlatnu", te istakao važnost prenošenja istine o njihovom stradanju budućim generacijama.

Karađorđe Ristanović, sin četničkog vojvode Koste, na Kopito je došao iz Azbukovice kod Ljubovije da oda počast poginulim pripadnicima Azbukovačkog odreda na Kopitu, noseći sa sobom sve nevolje koje je komunistička vlast nanijela njegovim roditeljima, kojima je on u rodnom selu podigao Manastir Svete Trojice u Bijelim Vodama kod Ljubovije.

On je, obraćajući se okupljenima kod spomenika poginulim pripadnicima četničkog odreda, govorio o hapšenju njegovog oca osuđenog na 20 godina strogog zatvora sa prinudnim radom, nakon čega su mu bila uskraćena sva građanska i politička prava osim roditeljskih za jedanaestoro djece, od kojih je njemu kao najmlađem sa mukom dozvoljeno da ponese ime Karađorđe.

- Slava Bogu da je mjesto stradanja mladih vojnika Azbukovačkog odreda obeleženo i da ne zaboravimo one koji su dali ono najvrednije - svoje živote za Republiku Srpsku, Srbiju i za srpstvo, za krst časni i slobodu zlatnu, a to je život - izjavio je Ristanović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je, obraćajući se okupljenima kod spomenika na Kopitu, da je ovo mjesto stradanja veoma značajno jer Srbi treba da se sjećaju događaja u kome je brat ubijao brata zbog dvije ideologije.

- Čuvajmo se, braćo, i budimo svi ko jedan, bio neko više ili manje bogat u ovom materijalnom, nebitnom svijetu - izjavio je Ćosić.

  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je prisutne da je Romanija uvijek bila ponosna i slobodarska, ali da je u Drugom svjetskom ratu podijeljena, posebno od 1943. godine, na četnike i partizane, što je dovelo do bratoubilačkih sukoba i pogibija.

On je naglasio da početkom minulog Odbrambeno-otadžbinskog rata u srpskom narodu nije bilo podjela i da su svi stali pod jednu zastavu, te da je rezultat te sloge Republika Srpska.

Vijence na spomenik poginulim srpskim vojnicima položile su delegacije Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, Sarajevsko-romanijskog okruga, Boračke organizacije opštine Sokolac i Udruženja gardista Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Podizanje spomenika na Kopitu u maju 2023. godine i današnje osveštanje organizovao je Ravnogorski pokret otadžbine Srpske, Opštinski odbor Sokolac.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Kiki 21.10.2024. 01:03
    Malo ko zna šta je tad bilo, treba i objasniti.. Četnici su opkoliĺi ustaše u Sokocu i trebali da ga zauzmu, a partizanin ih napadaju noću i razbijaju.Dakle, spasavaju ustaše. To je bila velika četnička ofanziva koja je u planu imala da se oslobodi Sarajevo.
Povezane vijesti
Prasići i tovljenici sve skuplji Prasići i tovljenici sve skuplji
Jeziva saobraćajna nezgoda kod Prijedora Jeziva saobraćajna nezgoda kod Prijedora
Sudar tri vozila, jedno lice povrijeđeno Sudar tri vozila, jedno lice povrijeđeno
Najčitanije
  • Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju
    59m
    5
  • Pale: Uhapšeno lice zbog nanošenja teških tjelesnih povreda
    23h 59m
    0
  • Najavljeni prekidi u isporuci električne energije
    14h 29m
    0
  • Sudar tri vozila, jedno lice povrijeđeno
    13h 29m
    0
  • Nova pravila na Instagramu: Nema više snimanja ekrana privatnih poruka
    12h 49m
    0