Sporazum o saradnji otvara arhive za istraživače sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu

13.12.2023. 13:18
0
IZVOR: srna.rs

Direktor Arhiva BiH Danijela Mrda i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić danas su u Sarajevu potpisali sporazum o saradnji ove dvije institucije kojim se omogućava pristup arhivskoj građi istraživačima ovog univerziteta za izradu stručnih i naučnih radova.

- Arhiv BiH u svom fundusu od 16 kilometara građe svakako ima šta da ponudi istraživačima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegovim saradnicima, kao i svima drugima zainteresovanim za istraživački rad iz različitih oblasti - istakla je Mrda.

Prema njenim riječima, ovaj sporazum izuzetno je važan za naučne i akademske misli, kao i mladi i stručni kadar koji se školuje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

- Jedan od radnih ciljeva Arhiva BiH je da ovu ustanovu učinimo apsolutno inkluzivnom - navela je Mrda i dodala da je u redu prioriteta Arhiva rad sa studentima i njihovim profesorima sa različitih fakulteta - zaključila je Mrda.

Ona je istakla da je rad na arhivskoj građi jako važan jer su arhivi čuvari istorije svake zemlje, pa tako i BiH, a iz bogatog i raznolikog fundusa Arhiva sigurna sam da će izaći kapitalna istorijska i naučna djela.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, ističući da se od sada Univerzitetu zvanično otvara pristup građi Arhiva BiH koja sadrži važne podatke.

- Imajući u vidu da se na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu izučavaju istorijske nauke, ovo će posebno biti važno za naš Filozofski fakultet, odnosno studijski program istoriju i arheologiju, ali i za sve druge fakultete. Mislim da svi mi ovdje možemo naći podatke koji su važni i za nauku i za struku -  naglasio je Kulić.

Navodeći da se arhivi sami po sebi bave istinom, Kulić je konstatovao da je u spisima koje čuva Arhiv BiH zapisana istina o razvoju istorije, kulture, umjetnosti na ovim prostorima, što je nasušna potreba za Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

- Jako je važno što će naši nastavnici i istraživači, studenti koji budu radili master i doktorske radove imati pristup ogromnoj bazi podataka Arhiva - dodao je Kulić.

On je istakao i značaj potpisanog sporazuma za novoosnovani Institut za istoriju pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i utvrđivanje istine koja se desila na ovim prostorima.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić koji je ocijenio da se ovaj sporazum izdvaja od mnogih drugih jer će omogućiti studentima i svima onima koji se bave naukom na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu da koriste veoma značajne podatke kojima raspolaže Arhiv BiH.

- Imajući našu saradnju sa obje ove institucije ovo će mnogo značiti i odsjeku Grada Istočnog Sarajeva koji se bavi kulturom sjećanja i pamćenja, koji će moći koristiti podatke koje istraživači sa Univerziteta prikupljaju za izradu određenih studija - objasnio je Ćosić.

On je naveo da će biti iskorištena prilika da se dođe u uvid onoga čime raspolaže Arhiv BiH, a tiče se uloge i značaja prije svega srpskog, ali i ostalih naroda na ovom prostoru.

 Jasno će se razjasniti geneza stvaranja i izgradnje Sarajeva, svega onoga što je u vezi sa Srbima u Sarajevu i danas u Istočnom Sarajevu. Jasno ćemo dokazati koliki je doprinos našeg naroda u stvaranju ovoga gdje smo danas, ne umanjujući značaj nijednog drugog naroda - dodao je Ćosić i zaključio da će implementacijom sporazuma biti pobijene neke pogrešno postavljene teze i da će biti kreirana prava istina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Postignut dogovor sa Baharom, evo koliko je Zvezda uštedjela Postignut dogovor sa Baharom, evo koliko je Zvezda uštedjela
Turci se povlače iz pregovora o ujedinjenju Kipra Turci se povlače iz pregovora o ujedinjenju Kipra
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    14h 40m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    16h 59m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    17h 26m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    20h 6m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    12h 47m
    0