Srbi digli ustanak u Hrvatskoj i BiH - oslobođeni Srb i Drvar

27.07.2022. 08:45
0
IZVOR: Srna

Srpski ustanici u Lici u Drugom svjetskom ratu oslobodili su na današnji dan 1941. godine mjesto Srb, razorili prugu Knin-Drvar, razbili u klancu kod Srba četu ustaša i potom zauzeli Otrić i Donji Lapac, a istovremeno srpski ustanici oslobodili su Drvar i Grahovo.

Nakon osnivanja hrvatske fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske počeo je progon Srba, koji je završio genocidom.

Progoni pod komandom ustaše Vjekoslava Maksa Lubrića počeli su već u junu 1941. godine.

Pod kontrolom ustaškog odreda iz Bihaća / u čijem sastavu su bili Hrvati i muslimani/ obavljeno je raseljavanje "svih pučana grčko-istočne vjere s područja opštine Plitvička jezera".

Početkom jula, nakon napada na ustaško službeno vozilo, izvršena je odmazda nad lokalnim stanovništvom.

Pošto ustaške jedinice u selima nisu zatekle odrasle muškarce, ubili su cjelokupno prisutno stanovništvo. Ubijeno je 279 srpskih civila svih uzrasta i pola u selima Suvaja, Osredak i Bubanj.

Sve to dovodi do masovnog otpora Srba, koji se u Socijalističkoj Republici Hrvatkoj lažno predstavljao kao "opštenarodni ustanak", odnosno ustanak "svih naroda" protiv okupatora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vrijeđao Srbe i Makedonce: UEFA kaznila albanskog reprezentativca Vrijeđao Srbe i Makedonce: UEFA kaznila albanskog reprezentativca
U ponedjeljak parastos trojičindanskim žrtvama ustaškog zločina U ponedjeljak parastos trojičindanskim žrtvama ustaškog zločina
Otmica srpskih rudara u "Belaćevcu" - početak kampanje masovnog zločina nad Srbima Otmica srpskih rudara u "Belaćevcu" - početak kampanje masovnog zločina nad Srbima
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  14h 31m
  7
 • Posljednji pozdrav Kseniji od školskih drugara i nastavnika iz Nevesinja
  4h 26m
  0
 • Prenos utakmice Srbija – Danska na Trgu Republike Srbije
  11h 55m
  1
 • Džudo savez Republike Srpske: Vanredna skupština nije sazvana u skladu sa zakonom i statutom
  9h 56m
  0
 • Uhapšeno lice koje je upravljalo ringišpilom
  13h 8m
  0