Srbi digli ustanak u Hrvatskoj i BiH - oslobođeni Srb i Drvar

27.07.2022. 08:45
0
IZVOR: Srna

Srpski ustanici u Lici u Drugom svjetskom ratu oslobodili su na današnji dan 1941. godine mjesto Srb, razorili prugu Knin-Drvar, razbili u klancu kod Srba četu ustaša i potom zauzeli Otrić i Donji Lapac, a istovremeno srpski ustanici oslobodili su Drvar i Grahovo.

Nakon osnivanja hrvatske fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske počeo je progon Srba, koji je završio genocidom.

Progoni pod komandom ustaše Vjekoslava Maksa Lubrića počeli su već u junu 1941. godine.

Pod kontrolom ustaškog odreda iz Bihaća / u čijem sastavu su bili Hrvati i muslimani/ obavljeno je raseljavanje "svih pučana grčko-istočne vjere s područja opštine Plitvička jezera".

Početkom jula, nakon napada na ustaško službeno vozilo, izvršena je odmazda nad lokalnim stanovništvom.

Pošto ustaške jedinice u selima nisu zatekle odrasle muškarce, ubili su cjelokupno prisutno stanovništvo. Ubijeno je 279 srpskih civila svih uzrasta i pola u selima Suvaja, Osredak i Bubanj.

Sve to dovodi do masovnog otpora Srba, koji se u Socijalističkoj Republici Hrvatkoj lažno predstavljao kao "opštenarodni ustanak", odnosno ustanak "svih naroda" protiv okupatora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dvojica Srba uhapšena na Kosovu u pritvoru, jedan u bolnici u lošem stanju Dvojica Srba uhapšena na Kosovu u pritvoru, jedan u bolnici u lošem stanju
Godišnjica bitke na Kajmakčalanu Godišnjica bitke na Kajmakčalanu
Srpskoj povratničkoj porodici zapaljena kuća na Kosovu i Metohiji Srpskoj povratničkoj porodici zapaljena kuća na Kosovu i Metohiji
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  12h 9m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  13h 37m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  11h 49m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  8h 55m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  14h 38m
  0