Srbi digli ustanak u Hrvatskoj i BiH - oslobođeni Srb i Drvar

27.07.2022. 08:45
0
IZVOR: Srna

Srpski ustanici u Lici u Drugom svjetskom ratu oslobodili su na današnji dan 1941. godine mjesto Srb, razorili prugu Knin-Drvar, razbili u klancu kod Srba četu ustaša i potom zauzeli Otrić i Donji Lapac, a istovremeno srpski ustanici oslobodili su Drvar i Grahovo.

Nakon osnivanja hrvatske fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske počeo je progon Srba, koji je završio genocidom.

Progoni pod komandom ustaše Vjekoslava Maksa Lubrića počeli su već u junu 1941. godine.

Pod kontrolom ustaškog odreda iz Bihaća / u čijem sastavu su bili Hrvati i muslimani/ obavljeno je raseljavanje "svih pučana grčko-istočne vjere s područja opštine Plitvička jezera".

Početkom jula, nakon napada na ustaško službeno vozilo, izvršena je odmazda nad lokalnim stanovništvom.

Pošto ustaške jedinice u selima nisu zatekle odrasle muškarce, ubili su cjelokupno prisutno stanovništvo. Ubijeno je 279 srpskih civila svih uzrasta i pola u selima Suvaja, Osredak i Bubanj.

Sve to dovodi do masovnog otpora Srba, koji se u Socijalističkoj Republici Hrvatkoj lažno predstavljao kao "opštenarodni ustanak", odnosno ustanak "svih naroda" protiv okupatora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mještani srpskog povratničkog sela kod Bihaća prepušteni sami sebi (VIDEO) Mještani srpskog povratničkog sela kod Bihaća prepušteni sami sebi (VIDEO)
Priština ekspropriše nove parcele ne sjeveru Kosova i Metohije Priština ekspropriše nove parcele ne sjeveru Kosova i Metohije
Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada" Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda na putu prema Jahorini (FOTO)
  23h 22m
  1
 • Kafane moje mladosti – Kafe „Bagrem“ i bar „Kod Miše Ćele“
  18h 0m
  5
 • Rogatičanin uhapšen zbog nanošenja teških tjelesnih povreda
  2h 44m
  0
 • U Turskoj tri grada sravnjena sa zemljom (VIDEO)
  4h 2m
  0
 • Oglasili se iz Elektroprenosa BiH: Djelimični raspad elektro-energetskog sistema, uzrok se utvrđuje
  1h 13m
  1