"Srbija može isporučiti FBiH i veće količine gasa"

09.06.2020. 16:36
0
IZVOR: SRNA

Direktor kompanije "Srbijagas" Dušan Bajatović rekao je danas u Palama da Srbija može da isporuči Federaciji BiH (FBiH) veće količine prirodnog gasa, ako joj je potrebno.

- Sve što bude trebalo FBiH kada je riječ o snabdijevanju gasom, a treba ili može da dođe iz Srbije, to će biti ispunjeno i urađeno - izjavio je Bajatović novinarima nakon otvaranja nove poslovne zgrade preduzeća "Gas-promet" Pale.

On je naveo da se zasad u FBiH godišnje isporučuje 350 miliona metara kubnih gasa, te da neće biti problema da joj se obezbijedi i veća količina.

Govoreći o "Balkanskom toku", odnosno o gasovodu kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom, do granice sa Mađarskom, Bajatović je podsjetio da su do kraja decembra prošle godine položene sve velike cijevi, a da se trenutno završavaju nadzorni objekti.

- Što se tiče Srbije, mi ćemo do kraja godine u potpunosti biti spremni da taj projekat do kraja dovedemo. Finansijska konstrukcija je riješena - rekao je Bajatović, te naglasio da je Srbija spremna da transportuje pune količine gasa.

Prema njegovim riječima, ne postoje nikakva političkih pitanja koja bi spriječila završetak projekata "Balkanskog toka", odnosno uređeni su odnosi kako će biti transportovan gas, njegov kvalitet, a usaglašene su i tačke spajanja sa Bugarskom i Mađarskom.

Bajatović je naveo da će "Srbijagas" preuzimati gas na tri mjesta - kod Paraćina, Beograda i kod Gospođinaca u Vojvodini, te dodao da se sva tri odvoda rade, a kompresorska stanica će biti završena do kraja oktobra.

Direktor "Srbijagasa" je naglasio da će uskoro početi još jedan projekat u Srbiji koji se odnosi na gasovod Beograd - Valjevo, za koji je rekao da će značajno rasteretiti pravac prema Sarajevu.

- Ko god bude htio da dobije gas iz Srbije to će biti u mogućnosti da uradi - rekao je Bajatović i najavio za kraj godine početak projekta gasovoda Niš - Dimitrovgrad - Sofija.

- Kada bude u funkciji 'Balkanski tok', čime će se stvoriti novi putevi snabdijevanja, a vjerovatno i novi trgovci na tržištu, trebalo bi da budu znatno niže cijene gasa - kaže Bajatović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bijeljina će biti prvi potpuno gasifikovan grad u Srpskoj Bijeljina će biti prvi potpuno gasifikovan grad u Srpskoj
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    10h 40m
    2
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    11h 53m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    12h 33m
    0
  • Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I
    4h 56m
    0
  • Treslo se tlo: Zemljotres kod Kneževa
    10h 29m
    0