"Србија може испоручити ФБиХ и веће количине гаса"

09.06.2020. 16:36
0
ИЗВОР: СРНА

Директор компаније "Србијагас" Душан Бајатовић рекао је данас у Палама да Србија може да испоручи Федерацији БиХ (ФБиХ) веће количине природног гаса, ако јој је потребно.

- Све што буде требало ФБиХ када је ријеч о снабдијевању гасом, а треба или може да дође из Србије, то ће бити испуњено и урађено - изјавио је Бајатовић новинарима након отварања нове пословне зграде предузећа "Гас-промет" Пале.

Он је навео да се засад у ФБиХ годишње испоручује 350 милиона метара кубних гаса, те да неће бити проблема да јој се обезбиједи и већа количина.

Говорећи о "Балканском току", односно о гасоводу кроз Србију, од границе са Бугарском, до границе са Мађарском, Бајатовић је подсјетио да су до краја децембра прошле године положене све велике цијеви, а да се тренутно завршавају надзорни објекти.

- Што се тиче Србије, ми ћемо до краја године у потпуности бити спремни да тај пројекат до краја доведемо. Финансијска конструкција је ријешена - рекао је Бајатовић, те нагласио да је Србија спремна да транспортује пуне количине гаса.

Према његовим ријечима, не постоје никаква политичких питања која би спријечила завршетак пројеката "Балканског тока", односно уређени су односи како ће бити транспортован гас, његов квалитет, а усаглашене су и тачке спајања са Бугарском и Мађарском.

Бајатовић је навео да ће "Србијагас" преузимати гас на три мјеста - код Параћина, Београда и код Госпођинаца у Војводини, те додао да се сва три одвода раде, а компресорска станица ће бити завршена до краја октобра.

Директор "Србијагаса" је нагласио да ће ускоро почети још један пројекат у Србији који се односи на гасовод Београд - Ваљево, за који је рекао да ће значајно растеретити правац према Сарајеву.

- Ко год буде хтио да добије гас из Србије то ће бити у могућности да уради - рекао је Бајатовић и најавио за крај године почетак пројекта гасовода Ниш - Димитровград - Софија.

- Када буде у функцији 'Балкански ток', чиме ће се створити нови путеви снабдијевања, а вјероватно и нови трговци на тржишту, требало би да буду знатно ниже цијене гаса - каже Бајатовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Бијељина ће бити први потпуно гасификован град у Српској Бијељина ће бити први потпуно гасификован град у Српској
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    12h 36m
    2
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    13h 49m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    14h 29m
    0
  • Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I
    6h 52m
    0
  • Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
    12h 25m
    0