Srednjoškolci na izložbi o ratnim događajima na Sarajevsko-romanijskoj regiji

15.09.2022. 20:55
0
IZVOR: srna.rs

Srednjoškolci sa Sokoca imali su priliku da se večeras upoznaju o ratnim dešavanjima na području Sarajevsko-romanijske regije od 1992. do 1995. godine i egzodusu sarajevskih Srba na izložbi "Između sjećanja stradanja i slobode", kroz fotografije Rajka Paštara.

Izložba ratnih fotografija Paštara otvorena je večeras u Parohijskom domu na Sokocu, a okupila je i oko 150 učenika Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški".

Paštar je večeras izrazio zadovoljstvo velikim prisustvom srednjoškolaca koji su imali priliku da razgovaraju sa autorom i pogledaju 60 fotografija, što je samo mali dio od nekoliko hiljada fotografija ovog ratnog fotografa u Komandi Sarajevsko-romanijskog korpusa.

- Zamolio sam ove mlade ljude da shvate da treba da se njeguje kultura sjećanja i da ne zaborave da su njihovi preci čuvali ove prostore u dva svjetska i u minulom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, da bi oni danas živjeli u slobodi - rekao je Paštar Srni.

On je naglasio da je ova izložba realizovana zahvaljujući ideji gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, da ovaj segment bude dio bogatog programa obilježavanja Dana i krsne slave grada Svetog Petra Sarajevskog.

Istoričar sa Pala Svjetlana Samardžija govorila je mladima o ratnim dešavanjima na području Sarajevsko-romanijske regije od 1992. do 1995. godine, o egzodusu sarajevskih Srba iz grada koji je bio drugi po broju Srba u bivšoj Jugoslaviji, a koji su platili ogromnu cijenu za nastanak Republike Srpske.

Profesor u Srednjoškolskom centru "Vasilije Ostroški" Danilo Tadić rekao je Srni da će ovu postavku i sutra pogledati ostalih 150 učenika.

- Ovo je još jedna prilika da mladi više saznaju o ratnim dešavanjima na području Sarajevsko-romanijske regije i zapamte je kao dio istorije srpskog naroda i naše borbe za slobodu - naveo je Tadić.

Izložba ratnih fotografija sa područja Sarajevsko-romanijske regije, posvećena jubileju 30 godina Republike Srpske, Danu i krsnoj slavi grada, otvorena je 11. septembra u Istočnom Sarajevu, 13. septembra na Palama, a nakon Sokoca, biće organizovana u Bijeljini, Trebinju i Banjaluci. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    12h 21m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    7h 47m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    7h 57m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    8h 2m
    0
  • Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
    6h 41m
    0