Srpska pravoslavna crkva u Mostaru bogatija za novi hram

23.04.2023. 16:02
0
IZVOR: glassrpske.com

Srpska pravoslavna crkva u Mostaru bogatija je za jedan hram u južnom prigradskom naselju Ortiješ. Novosagrađena crkva koja nosi ime Svetog Stefana Despota i prepodobne Evgenije danas je osveštena uz prigodnu svečanost.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom u crkvi koja se nalazi pored magistralne ceste M-17 i daje jednu novu sliku tom dijelu Hercegovine.

Ovaj događaj je okupio pravoslavne vjernike i pokazao snagu zajedništva male zajednice koja je uspjela vlastitim sredstvima sagraditi hram, obogatiti lokalnu zajednicu i omogućiti pravoslavnim vjernicima iz Ortiješa da svoje vjerske obaveze mogu obavljati u svome mjestu življenja.

Odbor za izgradnju crkve Svetog Stefana Despota i prepodobne Evgenije pripremio je svečanost, te podsjetio da se ova bogomolja gradila gotovo pet godina.

- Izgradnja crkve Svetog Stefana Despota i prepodobne Evgenije počela je 2018. godine i gradila se skoro pet godina sredstvima vjernog naroda iz Mostara i Mostaraca koji su rasuti po cijelom svijetu - naglasili su iz Odbor za izgradnju crkve Svetog Stefana Despota i prepodobne Evgenije.

Zahvalili su svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta koji je za Srpsku pravoslavnu zajednicu u Mostaru od iznimnog značaja.

Crkvu su u potpunosti izgradili mještani Ortiješa koji su je na osvećenju s ponosom predali na upravljanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenosi Klix.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sveti Alimpije Stolpnik Danas Sveti Alimpije Stolpnik
Zvona Saborne crkve u Mostaru još ne zvone: Prošla godina od napada, počinioci nisu pronađeni Zvona Saborne crkve u Mostaru još ne zvone: Prošla godina od napada, počinioci nisu pronađeni
Pogledajte najstariju srpsku crkvu u Srbiji, u njoj se krstio Stefan Nemanja Pogledajte najstariju srpsku crkvu u Srbiji, u njoj se krstio Stefan Nemanja
Najčitanije
 • Posni kolač sa višnjama i makom
  9h 25m
  0
 • Na Jahorini uhapšen jedan od najvećih bjegunaca u Evropi
  5h 32m
  0
 • Marko Kubatlija od danas na čelu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH
  7h 39m
  9
 • Opština Istočno Novo Sarajevo organizuje podjelu novogodišnjih paketića
  9h 30m
  0
 • Neregistrovana vozila krstare seoskim putevima
  9h 37m
  1