Srpska stvara sistem podrške domaćim autorima

12.11.2021. 09:35
0
IZVOR: Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da resorno ministarstvo priprema Nacrt zakona o audio-vizuelnoj djelatnosti, kojim će biti utvrđeni jasni administrativni i finansijski mehanizmi potrebni za redovnu podršku razvoju ove oblasti.

- Želja nam je da stvorimo sistem podrške domaćim autorima, ali i poslovno okruženje pogodno za snimanje filmova i privlačenje stranih producenata - rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da je Ministarstvo prosvjete i kulture donijelo Pravilnik o postupku vođenja Registra umjetnika i Registra stručnjaka u kulturi.

Prema njenim riječima, bilo je neophodno da se kroz registre prvo evidentiraju svi umjetnici i stručnjaci koji žive i rade na prostoru Srpske, a da se nakon toga uđe u postupak utvrđivanja određenog statusa.

Trivićeva je navela da je trenutno u izradi pravilnik o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi.

- Ključno je da će osoba koja ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili stručnjaka u kulturi, a nezaposlena je, moći samostalno obavljati djelatnosti, ostavrivati pravo na uplatu doprinosa, iz budžeta Republike, za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, te osiguranje od nezaposlenosti i dječije zaštite - objasnila je Trivićeva za "EuroBlic".

S druge strane, tvrdi Trivićeva, osobe koje steknu navedeni status, moći će prodajom svojih djela i pružanjem usluga ostvarivati prihode, te u pravnom prometu sa drugim osobama nastupati u svoje ime.

Trivićeva navodi da će to smanjiti mogućnost sive ekonomije u oblasti rada i djelovanja umjetnika i stručnjaka u kulturi.

Ona je istakla da se razmatra osnivanje filharmonije u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, dodajući da je riječ o inicijativi koja je dugo bila na čekanju jer se traže najbolji modaliteti.

- Mislim da će osnivanje filharmonije dati sasvim drugačiji pečat muzičkoj sceni Republike Srpske, koja će ovim biti znatno bogatija. Djelovaće podsticajno na izvođače i doprinijeti podizanju kvaliteta muzike izvođača - dodala je Tivićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Brnabić: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća Brnabić: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća
"Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO) "Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO)
Jedan radar dnevno ulovi 574 vozača Jedan radar dnevno ulovi 574 vozača
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  18h 6m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  19h 34m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  17h 46m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  14h 52m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  20h 35m
  0