Srpska stvara sistem podrške domaćim autorima

12.11.2021. 09:35
0
IZVOR: Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da resorno ministarstvo priprema Nacrt zakona o audio-vizuelnoj djelatnosti, kojim će biti utvrđeni jasni administrativni i finansijski mehanizmi potrebni za redovnu podršku razvoju ove oblasti.

- Želja nam je da stvorimo sistem podrške domaćim autorima, ali i poslovno okruženje pogodno za snimanje filmova i privlačenje stranih producenata - rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da je Ministarstvo prosvjete i kulture donijelo Pravilnik o postupku vođenja Registra umjetnika i Registra stručnjaka u kulturi.

Prema njenim riječima, bilo je neophodno da se kroz registre prvo evidentiraju svi umjetnici i stručnjaci koji žive i rade na prostoru Srpske, a da se nakon toga uđe u postupak utvrđivanja određenog statusa.

Trivićeva je navela da je trenutno u izradi pravilnik o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi.

- Ključno je da će osoba koja ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili stručnjaka u kulturi, a nezaposlena je, moći samostalno obavljati djelatnosti, ostavrivati pravo na uplatu doprinosa, iz budžeta Republike, za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, te osiguranje od nezaposlenosti i dječije zaštite - objasnila je Trivićeva za "EuroBlic".

S druge strane, tvrdi Trivićeva, osobe koje steknu navedeni status, moći će prodajom svojih djela i pružanjem usluga ostvarivati prihode, te u pravnom prometu sa drugim osobama nastupati u svoje ime.

Trivićeva navodi da će to smanjiti mogućnost sive ekonomije u oblasti rada i djelovanja umjetnika i stručnjaka u kulturi.

Ona je istakla da se razmatra osnivanje filharmonije u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, dodajući da je riječ o inicijativi koja je dugo bila na čekanju jer se traže najbolji modaliteti.

- Mislim da će osnivanje filharmonije dati sasvim drugačiji pečat muzičkoj sceni Republike Srpske, koja će ovim biti znatno bogatija. Djelovaće podsticajno na izvođače i doprinijeti podizanju kvaliteta muzike izvođača - dodala je Tivićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poslanici izglasali Nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda Poslanici izglasali Nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda
Prasići opet poskupjeli Prasići opet poskupjeli
Hiljade roditelja kockaju se životima djece Hiljade roditelja kockaju se životima djece
Najčitanije
 • FTN iz Novog Sada uskoro u Trebinju - Grad i Republika podržali otvaranje novog fakulteta
  23h 54m
  20
 • Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
  3h 45m
  2
 • Lana Lubura i Aleksandar Vuković najbolji sportisti opštine Istočna Ilidža u 2022. godini (FOTO)
  21h 5m
  0
 • Prasići opet poskupjeli
  8h 47m
  0
 • Pronađena opojna droga i oružje u Istočnom Novom Sarajevu
  2h 22m
  2