Српска ствара систем подршке домаћим ауторима

12.11.2021. 09:35
0
ИЗВОР: Срна

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да ресорно министарство припрема Нацрт закона о аудио-визуелној дјелатности, којим ће бити утврђени јасни административни и финансијски механизми потребни за редовну подршку развоју ове области.

- Жеља нам је да створимо систем подршке домаћим ауторима, али и пословно окружење погодно за снимање филмова и привлачење страних продуцената - рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да је Министарство просвјете и културе донијело Правилник о поступку вођења Регистра умјетника и Регистра стручњака у култури.

Према њеним ријечима, било је неопходно да се кроз регистре прво евидентирају сви умјетници и стручњаци који живе и раде на простору Српске, а да се након тога уђе у поступак утврђивања одређеног статуса.

Тривићева је навела да је тренутно у изради правилник о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури.

- Кључно је да ће особа која има утврђен статус самосталног умјетника или стручњака у култури, а незапослена је, моћи самостално обављати дјелатности, оставривати право на уплату доприноса, из буџета Републике, за пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање, те осигурање од незапослености и дјечије заштите - објаснила је Тривићева за "ЕуроБлиц".

С друге стране, тврди Тривићева, особе које стекну наведени статус, моћи ће продајом својих дјела и пружањем услуга остваривати приходе, те у правном промету са другим особама наступати у своје име.

Тривићева наводи да ће то смањити могућност сиве економије у области рада и дјеловања умјетника и стручњака у култури.

Она је истакла да се разматра оснивање филхармоније у оквиру Народног позоришта Републике Српске, додајући да је ријеч о иницијативи која је дуго била на чекању јер се траже најбољи модалитети.

- Мислим да ће оснивање филхармоније дати сасвим другачији печат музичкој сцени Републике Српске, која ће овим бити знатно богатија. Дјеловаће подстицајно на извођаче и допринијети подизању квалитета музике извођача - додала је Тивићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
Српска богатија за 15 беба Српска богатија за 15 беба
Најчитаније
 • Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
  23h 16m
  5
 • Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
  18h 20m
  1
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  1h 51m
  0
 • Дванаест медаља за „Спарту“ у Берковићима
  21h 16m
  0
 • Ученици Средње школе „28. јуни“ на најбољи начин промовисали важност књиге и читалаштва
  23h 5m
  0