Српска ствара систем подршке домаћим ауторима

12.11.2021. 09:35
0
ИЗВОР: Срна

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да ресорно министарство припрема Нацрт закона о аудио-визуелној дјелатности, којим ће бити утврђени јасни административни и финансијски механизми потребни за редовну подршку развоју ове области.

- Жеља нам је да створимо систем подршке домаћим ауторима, али и пословно окружење погодно за снимање филмова и привлачење страних продуцената - рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да је Министарство просвјете и културе донијело Правилник о поступку вођења Регистра умјетника и Регистра стручњака у култури.

Према њеним ријечима, било је неопходно да се кроз регистре прво евидентирају сви умјетници и стручњаци који живе и раде на простору Српске, а да се након тога уђе у поступак утврђивања одређеног статуса.

Тривићева је навела да је тренутно у изради правилник о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури.

- Кључно је да ће особа која има утврђен статус самосталног умјетника или стручњака у култури, а незапослена је, моћи самостално обављати дјелатности, оставривати право на уплату доприноса, из буџета Републике, за пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање, те осигурање од незапослености и дјечије заштите - објаснила је Тривићева за "ЕуроБлиц".

С друге стране, тврди Тривићева, особе које стекну наведени статус, моћи ће продајом својих дјела и пружањем услуга остваривати приходе, те у правном промету са другим особама наступати у своје име.

Тривићева наводи да ће то смањити могућност сиве економије у области рада и дјеловања умјетника и стручњака у култури.

Она је истакла да се разматра оснивање филхармоније у оквиру Народног позоришта Републике Српске, додајући да је ријеч о иницијативи која је дуго била на чекању јер се траже најбољи модалитети.

- Мислим да ће оснивање филхармоније дати сасвим другачији печат музичкој сцени Републике Српске, која ће овим бити знатно богатија. Дјеловаће подстицајно на извођаче и допринијети подизању квалитета музике извођача - додала је Тивићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Српска богатија за 27 беба Српска богатија за 27 беба
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Најчитаније
 • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
  2h 47m
  0
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  15h 24m
  2
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  19h 12m
  0
 • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
  18h 56m
  0
 • Крађа у Палама
  1h 5m
  0