Srpski i ruski narod dali veliki doprinos u Drugom svjetskom ratu

12.11.2023. 19:27
0
IZVOR: srna.rs

Direktor Instituta istorijskih nauka na Palama Draga Mastilović izjavio je da naučni skup o Drugom svjetskom ratu u svjetlu istorijskih činjenica i revizionizma predstavlja značajan doprinos u rješavanju problema protiv nipodaštavanja i marginalizovanja ogromnih žrtava koje su srpski i ruski narod podnijeli u tom ratu.

Mastilović je rekao da su odlučili da prvi naučni skup nakon otvaranja Instituta bude u suorganizaciji sa Ruskim istorijskim društvom s obzirom na to da oni imaju ne samo najznačajnije naučnike nego i institucije iz oblasti istoriografije.

- Oni imaju i jedan broj izuzetnih naučnih radnika, posebno onih koji se bave istorijom Drugog svjetskog rata. Imajući u vidu stalne i radikalnije pokušaje revizije Drugog svjetskog rata odlučili smo da tema zajedničkog naučnog skupa bude baš o tome - rekao je Mastilović novinarima.

Mastilović je dodao da se iz Ruske federacije odazvao veliki broj naučnika kao i njihovi partneri istoričari iz Srbije.

Prema njegovim riječima, sutra će biti cjelodnevno zasjedanje, a proizvod svega toga biće naučni zbornik radova.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je Institit istorijskih nauka koji je otvoren prije četiri mjeseca uspio uraditi dosta toga za Republiku Srpsku i srpski narod, te da će to biti najreferentija ustanova kada je riječ o istorijskim naukama.

Kulić je dodao da su potpisali sporazum sa Uralskim federalnim univerzitetom, i da je to 15 sporazum o saradnji koji Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima u Ruskoj Federaciji.

- Saradnja je konkretizovana i tiče se razmjene učešća na naučnim skupovima, zajedničkog objavljivanja u časopisima, razmjeni nastavnika i studenata. Uradićemo dobru stvar u smislu internacionalizacije našeg Univerziteta - poručio je Kulić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir otvorio je naučni skup, istakavši da je važno govoriti o reviziji istorije i da je vidljivo da nacizam i fašizam nisu pobijeđeni.

On je dodao da se nacizam vidi u Ukrajini, a fašizam i raznorazne snage se bude po Evropi uvijek u vremenima krize, ocijenivši da je svijet u turbulentnom i kriznom periodu. Prema njegovim riječima, zato je važno govoriti o istoriji otvoreno kroz prizmu pravde, časti i istine.

- Naša borba za naše istorijsko pravo da imamo svoj politički entitet, što je i istorijska pravda - rekao je Budimir novinarima, napominjući da je Sovjetski savez imao najveća stradanja, a proporcionalno tome i srpski narod, te da je i zbog toga važno reći da su Srbi i Rusi narod koji je dao veliki doprinos za pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Upravnog odbora Ruskog istorijskog društva Gagkuev Ruslan Grigorevič izjavio je da saradnja sa Republikom Srpskom i Srbijom, koja traje nekoliko godina, danas dobija veći nivo organizovanjem naučnog skupa na Palama koji je bitan za srpski i ruski narod jer se bore protv revidiranja i izvrtanja istorije.

Grigorevič, koji je i izvršni direktor Fonda "Istorija Otadžbine", napomenuo je da je na danas potpisan sporazum između Instituta istorijskih nauka i Ruskog istorijskog društva posvećen proširenju saradnje između ruskih i srpskih istoričara u BiH.

- U perspektivi je predviđeno otvaranje Predsjedništva ruskog istorijskog društva na Palama - rekao je Grigorevič novinarima.

On smatra bitnim da se objavljuju različiti istorijski izvori koji bi mogli potvrditi sa naučne tačke gledišta šta se u stvarnosti dešavalo u različitim godinama srpske i ruske istorije, s obzirom da se u ruskim arhivama čuva više istorijskih izvora koje nisu objavljene, a mogle biti iskorištene u ovom smislu.

Grigorevič i direktor Instituta istorijskih nauka na Palama Draga Mastilović razgovarali su o različitim modalitetima saradnje i održavanjem zajedničkih događaja na kojima bi učestvovali ruski istoričari u Srpskoj, a isto tako srpski istoričari učestvovali na specijalnim konferencijama u Rusiji.

Rektor Uralskog federalnog univerziteta iz Jekaterinburga Kokšarov Viktor Anatoljevič rekao je da su došli na naučni skup koji je posvećen problematici Drugog svjetskog rata, a isto tako i da potpišu sporazum o saradnji sa predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kokšarov, koji je i predsjednik Savjeta Ruskog istorijskog društva u Sverdlovskoj oblasti, istakao je da su sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanom Kulićem potpisali sporazum na kojem su usaglasili da njihova delegacija dođe u Rusiju i tamo utvrde mapu zajedničkih puteva u vezi sa ostavrivanjem konkretnih modaliteta zajedničke saradnje.

- Imamo konkretne prijedloge kao što je program dvojnih diploma, posebno u vezi elektrotehnike. Na takav način pripremali bi kadrove i odbranu doktorskih teza. Pružićemo i podršku nedavno osnovanom Centru za ruske studije na Palama - naveo je Kokšarov.

On je dodao da se njihovi prijedlozi odnose i na objavljivanja zajedničkih naučnih radova u čaospisima.

Naučni skup nastavlja se sutra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 17m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 12m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 0m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 6m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    20h 34m
    0