SŠ „28. juni“ na smotri "Kultura sjećanja i pamćenja" u Trebinju (FOTO)

29.04.2022. 17:39
0
IZVOR: jadrantrebinje.ba

Republički pedagoški zavod Republike Srpske, uz podršku resornog ministarstva i Kabineta predsjednice RS, a u saradnji sa sedam srednjih škola iz hercegovačke i sarajevsko-romanijske regije organizovao je danas Smotru stvaralaštva učenika na temu „Kultura sjećanja i pamćenja“. U jednočasovnom programu učenici su se na emotivan način prisjetili nevino stradalih srpskih civila za vrijeme i posle Drugog svjetskog rata.

Recitalom „Pamćenje je moja osveta zaboravu“ učenici Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ iz Gacka na dirljiv način oživjeli su sjećanje na pretke koji su stradali u Drugom svjetskom ratu. Profesorice Srpskog jezika i književnosti Darinka Ivanišević i Anđelina Nikčević sa učenicima su pripremile recital koji je nastao od učeničkih eseja koji su rezultat promišljanja potomaka stradalih.

Slika

Foto:Jadran Trebinje/Aleksandar Milićević

- Iz eseja smo izvukli samo potresne scene, koje opominju, podsjećaju i liječe rane koje stoje nezaliječene decenijama i koje nas vraćaju na ono što moramo činiti da bismo njegujući kulturu sjećanja i pamćenja konačno upalili svijeću koju smo davno trebali upaliti za naše stradale – rekla je Anđelina Nikčević.

Profesor Srpskog jezika i kniževnosti u SŠC „28. juni“ iz Istočnog Sarajeva, Dragana Mandrapa svjedočenje svoje osamdesetšestogodišnje majke, čiji su majka i brat i sestra stradali u zloglasnom logoru Jasenovac, pretočila u monodramu „Velenka Brstinova“.
- Smatram da cijela priča o stradnju Srba u Drugom svjetskom ratu ne može ostati nečije individualno osjećanje. Nego, imam potrebu da upravo u ime moje porodice govorim koliko je to hercegovačko selo Glušci stradalo i kakva se strašna tragedija tamo desila. Ličnu priču svoje majke sam pretočila u monodramu “Ja sam Velenka Brstinova” i to je samo mali dio svjedočanstva koji sam dobila od moje majke- kazala je Mandrapa.

Monodramu “Ja sam Velenka Brstinova” je u trebinjskom kulturnom centru izvela učenica Ana Puhalo.

- Na meni je velika odgovornost i čast da imam priliku da govorim na ovu temu, da budem dio cijelog ovog projekta, da oživim sjećanja na stadale i ljude koji su mi ukazali povjerenje učinim ponosnim- rekla je Ana.

Slika

Foto:Jadran Trebinje/Aleksandar Milićević

Trebinjski gimnazijalci su u okviru Dana sjećanja snimili dokumentarni film „Vlado“ koji je i danas prikazan kao primjer dobre prakse. Veselinka Kulaš, pofesorica Srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Jovan Dučić“ rekla je novinarima da su škole od RPZ dobile apsolutnu slobodu u načinu obrađivanja ove tematike.

- Ideja za sve ovo potekla je od Republičkog pedagoškog zavoda, a mi smo je da tako kažem, jedva dočekali. Ostavljena nam je potuna sloboda na koji način ćemo raditi, odlučili smo se za malo drugačiji pristup, a to je film „Vlado“- rekla je profesor Veselinka Kulaš.

Na časovima praktične nastave učenici „Centra srednjih škola“ iz Trebinja  došli su na ideju da se uključe u ovaj projekat. Naime, oni su snimili film pod nazivom „Ne zaboravi me“ koji nas vodi u obilazak jama u Hercegovini uz želju da se ovi obilasci uvrste u plan i program izleta srednjih škola. Film je nastao u saradnji sa profesoricom Majom Čečur, a podršku su im pružile i profesorice Snežana Grbić i Valentina Sušić.

- Obilazili smo te jame i snimili dokumentarni film "Ne zaboravi me" kako bismo ukazali na značaj da se te jame obilaze. Poenta obilježavanja Dana sjećanja i jeste da se ne zaboravi, jer ako zaboravimo istoriju onda nam se ona ponavlja- kazala je Maja Čečur.

U današnjoj Smotri povodom  Dana sjećanja učestvovali su i Muzička škola iz Trebinja koja svake godine organizuje priredbu na temu „Stradanja Srba u NDH“ , a danas su se predstavili pjesmama „Sloboda“ i „Koliko snage humska zemlja ima“ , kao i SŠC „Golub Kureš“ iz Bileće. Bilećki srednjoškolci, u saradnji sa profesoricama Tanjom Bubreško, Radom Batinić i Jelenom Mihić govorili su o stradalnicima koji su stradali u Korićkoj jami u junu 1941. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Maturanti i profesori obnovili tradiciju: Meč u malom fudbalu za kraj škole Maturanti i profesori obnovili tradiciju: Meč u malom fudbalu za kraj škole
Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupjela (FOTO) Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupj...
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 48m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    19h 50m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 43m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    17h 51m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 48m
    0