СШ „28. јуни“ на смотри "Култура сјећања и памћења" у Требињу (ФОТО)

29.04.2022. 17:39
0
ИЗВОР: jadrantrebinje.ba

Републички педагошки завод Републике Српске, уз подршку ресорног министарства и Кабинета предсједнице РС, а у сарадњи са седам средњих школа из херцеговачке и сарајевско-романијске регије организовао је данас Смотру стваралаштва ученика на тему „Култура сјећања и памћења“. У једночасовном програму ученици су се на емотиван начин присјетили невино страдалих српских цивила за вријеме и после Другог свјетског рата.

Рециталом „Памћење је моја освета забораву“ ученици Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ из Гацка на дирљив начин оживјели су сјећање на претке који су страдали у Другом свјетском рату. Професорице Српског језика и књижевности Даринка Иванишевић и Анђелина Никчевић са ученицима су припремиле рецитал који је настао од ученичких есеја који су резултат промишљања потомака страдалих.

Слика

Фото:Jadran Trebinje/Aleksandar Milićević

- Из есеја смо извукли само потресне сцене, које опомињу, подсјећају и лијече ране које стоје незалијечене деценијама и које нас враћају на оно што морамо чинити да бисмо његујући културу сјећања и памћења коначно упалили свијећу коју смо давно требали упалити за наше страдале – рекла је Анђелина Никчевић.

Професор Српског језика и книжевности у СШЦ „28. јуни“ из Источног Сарајева, Драгана Мандрапа свједочење своје осамдесетшестогодишње мајке, чији су мајка и брат и сестра страдали у злогласном логору Јасеновац, преточила у монодраму „Веленка Брстинова“.
- Сматрам да цијела прича о страдњу Срба у Другом свјетском рату не може остати нечије индивидуално осјећање. Него, имам потребу да управо у име моје породице говорим колико је то херцеговачко село Глушци страдало и каква се страшна трагедија тамо десила. Личну причу своје мајке сам преточила у монодраму “Ја сам Веленка Брстинова” и то је само мали дио свједочанства који сам добила од моје мајке- казала је Мандрапа.

Монодраму “Ја сам Веленка Брстинова” је у требињском културном центру извела ученица Ана Пухало.

- На мени је велика одговорност и част да имам прилику да говорим на ову тему, да будем дио цијелог овог пројекта, да оживим сјећања на стадале и људе који су ми указали повјерење учиним поносним- рекла је Ана.

Слика

Фото:Jadran Trebinje/Aleksandar Milićević

Требињски гимназијалци су у оквиру Дана сјећања снимили документарни филм „Владо“ који је и данас приказан као примјер добре праксе. Веселинка Кулаш, пофесорица Српског језика и књижевности у Гимназији „Јован Дучић“ рекла је новинарима да су школе од РПЗ добиле апсолутну слободу у начину обрађивања ове тематике.

- Идеја за све ово потекла је од Републичког педагошког завода, а ми смо је да тако кажем, једва дочекали. Остављена нам је потуна слобода на који начин ћемо радити, одлучили смо се за мало другачији приступ, а то је филм „Владо“- рекла је професор Веселинка Кулаш.

На часовима практичне наставе ученици „Центра средњих школа“ из Требиња  дошли су на идеју да се укључе у овај пројекат. Наиме, они су снимили филм под називом „Не заборави ме“ који нас води у обилазак јама у Херцеговини уз жељу да се ови обиласци уврсте у план и програм излета средњих школа. Филм је настао у сарадњи са професорицом Мајом Чечур, а подршку су им пружиле и професорице Снежана Грбић и Валентина Сушић.

- Обилазили смо те јаме и снимили документарни филм "Не заборави ме" како бисмо указали на значај да се те јаме обилазе. Поента обиљежавања Дана сјећања и јесте да се не заборави, јер ако заборавимо историју онда нам се она понавља- казала је Маја Чечур.

У данашњој Смотри поводом  Дана сјећања учествовали су и Музичка школа из Требиња која сваке године организује приредбу на тему „Страдања Срба у НДХ“ , а данас су се представили пјесмама „Слобода“ и „Колико снаге хумска земља има“ , као и СШЦ „Голуб Куреш“ из Билеће. Билећки средњошколци, у сарадњи са професорицама Тањом Бубрешко, Радом Батинић и Јеленом Михић говорили су о страдалницима који су страдали у Корићкој јами у јуну 1941. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    18h 47m
    2
  • Данас Марковдан
    7h 5m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    22h 47m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 23m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    2h 39m
    0