Šta vozači treba da redovno provjeravaju?

20.09.2024. 18:37
0
IZVOR: nezavisne.com

Međunarodno udruženje vozača u Velikoj Britaniji savjetovalo je vozače da redovno provjeravaju donji dio poklopca za ulje u vozilu. Dominik Vajat iz udruženja dodao je da pronalazak sadržaj mliječnog izgleda na čepu može biti veliki znak za zabrinutost.

- Provjerite ima li vode u ulju. Mliječni izgled ukazuje na prisutnost voderekao je.

Iako se može pronaći samo mala količina, vozači bi trebalo da brzo reaguju kako bi izbjegli da se problem znatno pogorša.

Voda može kontaminirati motorno ulje zbog niza razloga, a najčešći je oštećena brtva, koja omogućuje ulazak tekućine kao što je rashladna tekućina.

Međutim, u ozbiljnijim slučajevima, onečišćenje može biti uzrokovano curenjem ili propuhanom brtvom glave ili pukotinama u glavi ili bloku motora.

Međutim, bez obzira na uzrok, s vremenom voda može smanjiti podmazivanje u motoru, što znači da se komponente mnogo brže troše i povećava rizik od korozije.

Osim toga, Vajat je takođe upozorio vozače da uvijek provjeravaju donji dio vozila nakon lošeg vremena, poput oluje, kako bi bili sigurni da se ispod ne skrivaju životinje.

- Veća je vjerovatnost da ćemo naići na divlje životinje ispod naših parkiranih automobila nakon oluje, stoga uvijek vrijedi baciti pogled prije polaska. Zečevi, ježevi, pa čak i mačke mogu se sklupčati u komorama točkova ili negdje uz toplinu motora – rekao je on, prenosi Raport.ba.

Ostala područja koja je Međunarodno udruženje vozača preporučilo vozačima da provjere, posebno nakon oluje, su pukotine na gumama koje mogu dovesti do sporog trošenja.

Dodali su kako male pukotine na staklima, nastale usljed udara krhotina u vozilo, mogu dovesti do prodora vode u unutrašnjost. Pregledom vozila nakon oluje vozači se mogu uvjeriti da je sigurno za upotrebu i da je malo vjerovatno da će dovesti do skupe katastrofe.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako otključati i pokrenuti vozilo kada se isprazni baterija na daljinskom (VIDEO) Kako otključati i pokrenuti vozilo kada se isprazni baterija na daljinskom (VIDEO)
Koliko daleko ''hvata'' radar za mjerenje brzine? Koliko daleko ''hvata'' radar za mjerenje brzine?
Kako na najbolji način oprati automobil Kako na najbolji način oprati automobil
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    6h 31m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    11h 46m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    23h 5m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    9h 32m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    7h 58m
    0