Stefanović: Obavezni vojni rok je realna potreba vojske

16.09.2021. 18:18
0
IZVOR: glas srpske

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocijenio je da je uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji realna potreba vojske, ali da ne može da kaže da će odluka o tome biti doneta ove godine zato što, kako navodi, ima mnogo aspekata na koje mora da se računa.

Stefanović je naveo da je namjera da se počne ozbiljna rasprava o tome kako odluka o obaveznom služenju vojnog roka ne bi bila paušalno donijeta, te dodao da Ministarstvo odbrane priprema normativna, zakonska rešenja i podzakonske akte.

Dodao je da je Generalštab dao svoje mišljenje o tome, zbog čega smatraju da nam je potrebno uvođenje redovnog služenja vojnog roka.

-Pored mog opredeljnja da mislim da je to zaista važno i potrebno, to jeste i realna potreba vojske. Nama treba još vojnika i drago mi je da vidim povećanje broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, ali naravno da još uvek nije dovoljno- rekao je Stefanović.

Dodao je da se radi na povećanju njihovog standarda, kao i da se razmišlja o različitim modelima služenja redovnog vojnog roka.

-Hoćemo da kada donesemo odluku, spreman sam da stanem iza toga kao ministar odbrane, da to bude odluka koju ćemo detaljno da obrazložimo i pokažemo šta su modeli i kvalitet koji će mladi ljudi koji dođu da služe vojni rok dobiti i napustiti vojsku sa tim, a neki možda ostati da rade i dalje u vojsci- rekao je Stefanović i dodao:

-Ne želim da oni doživljavjau da dolaze u vojsku da bi očistili ovo parče piste ili kosili travu. Nama oni trebaju u vojsci da bi naučili vojničku veštinu i da bi naša vojska imala vojnike na koje može da računa i da smo spemni da branimo svoju zemlju u slučaju da to bude potrebno.

Stefanović je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem obišao učesnike bilateralne taktičke vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD pod nazivom "Nebeski most 21" na aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    1h 52m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    14h 29m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    18h 17m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    23h 21m
    1
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    18h 1m
    0