Stiglo obrazloženje zašto je došlo do nestanka struje

21.06.2024. 17:01
0
IZVOR: glassrpske.com

Nezavisni operator sistema u BiH saopštio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 časova.

Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Iz NOSBoH-a navode da se sličan scenario desio juče kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Energetska havarija krenula iz Crne Gore?!

- Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trenutno cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

- Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400 kV i 220 kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400 kV i 220 kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda - navodi se u saopštenju.

Gradovi širom BiH bez struje

Iz NOSBiH-a napominju da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
I Grčka ostala bez električne energije I Grčka ostala bez električne energije
Stabilizuje se snabdijevanje strujom, stiglo i obrazloženje zašto je došlo do nestanka Stabilizuje se snabdijevanje strujom, stiglo i obrazloženje zašto je došlo do nestanka
Produžena isključenja struje zbog vrućine Produžena isključenja struje zbog vrućine
Najčitanije
 • Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
  8h 2m
  0
 • Poznato kada se igra finale Vimbldona između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza
  9h 2m
  0
 • U Palama prikupljeno 3.500 KM za liječenje Milijane Grujić
  7h 18m
  0
 • Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare
  10h 24m
  0
 • Moguća velika odstupanja od reda letenja
  23h 40m
  0