Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје

21.06.2024. 17:01
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Независни оператор система у БиХ саопштио је да се утврђују околности испада дијела електроенергетског система БиХ, који се догодио данас у 12.25 часова.

Према првим информацијама, то се десило због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних 400 киловолтних интерконективних водова, што је за посљедицу имало каскадно преношење поремећаја на ЕЕС БиХ.

Из НОСБоХ-а наводе да се сличан сценарио десио јуче када је дошло до проблема у ЕЕС Грчке, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Енергетска хаварија кренула из Црне Горе?!

- Правовременом интервенцијом оперативног особља и локализацијом проблема на граници са Црном Гором спријечено је ширење распада електроенергетског система БиХ. С обзиром на то да се у данашњим околностима поремећај каскадно пренио и на Хрватску са којом БиХ има највећи број интерконективних далековода, није било могуће спријечити распад електроенергетског система БиХ - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је тренутно цијели регион погођен каскадним испадом далековода и то БиХ, Албанија, Црна Гора, Хрватска, те дио Србије.

- Врше се оперативни кораци ка постепеном укључењу конзума и производних јединица, енергизацијом главних 400 kV и 220 kV трансформаторских станица из правца Угљевика и Тузле ка Бањалуци, Сарајеву и Мостару, те од Хрватске ка Мостару 4, Приједору 2, Какњу, Јабланици. Нормализацију стања отежавају високи напони у 400 кВ и 220 кВ мржи, који онемогућују укључење далековода - наводи се у саопштењу.

Градови широм БиХ без струје

Из НОСБиХ-а напомињу да је, прије данашњег инцидента, електроенергетски систем БиХ, који је под константним надзором оперативног особља НОСБиХ-а, радио у пуном капацитету, са нормалним погонским параметрима кључних електроенергетских објеката у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Оборен љетни рекорд у потрошњи струје Оборен љетни рекорд у потрошњи струје
Рекордна потрошња струје у Српској Рекордна потрошња струје у Српској
И Грчка остала без електричне енергије И Грчка остала без електричне енергије
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  17h 58m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  14h 49m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  19h 53m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  18h 40m
  3
 • Двије бебе испале из колица, превезене у Ургентни центар
  23h 44m
  1