Stotine zvijezda nestalo bez traga

27.05.2024. 20:03
0
IZVOR: nezavisne.com

U posljednjih 70 godina iz naše galaksije nestalo je preko stotinu zvijezda bez objašnjenja.

Jedno od objašnjenja na pitanje zašto zvijezde nestaju, koje je prvobitno potkrepljeno dokazima u novoj studij, jeste da zvijezde dovoljne mase mogu doživjeti kolaps u crnu rupu bez prelaska u supernovu - one direktno postaju crna rupa, bez masivne eksplozije koja se očekivala.

Tim je pronašao dokaze za ideju da se crna rupa formirala sa malom količinom izbačene barijonske mase, što sugeriše da je mogla nastati putem potpunog kolapsa. Oni nisu isključili mogućnost da ovo može objasnili nagli nestanak nekih (velikih) zvijezda.

- Kada biste stajali i gledali vidljivu zvijezdu koja prolazi kroz potpuni kolaps, to bi, baš u pravom trenutku, moglo biti poput posmatranja kako zvijezda odjednom nestaje s neba. Kolaps je toliko potpun da ne dolazi do eksplozije, ništa ne izlazi i ne biste vidjeli nijednu sjajnu supernovu na noćnom nebu - rekao je Alehandro Vigna-Gomez, koautor studije.

Nastavio je:

- Astronomi su zapravo posmatrali naglo nestajanje sjajnih zvijezda u posljednje vrijeme. Ne možemo biti sigurni u povezanost, ali rezultati koje smo dobili analizirajući VFTS 243 doveli su nas mnogo bliže vjerodostojnom objašnjenju - kaže Vigna-Gomez, a prenosi "b92".

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Marsu otkrivene hiljade tona zamrznute vode Na Marsu otkrivene hiljade tona zamrznute vode
Lista najslabijih lozinki: Da li je vaša među njima? Lista najslabijih lozinki: Da li je vaša među njima?
Kompanije „Meta“ i „IBM“ pokrenuli alijansu za razvoj vještačke inteligencije Kompanije „Meta“ i „IBM“ pokrenuli alijansu za razvoj vještačke inteligencije
Najčitanije
 • Uspješno izvršen veoma kompleksan vazdušni transport dvomjesečne bebe
  23h 18m
  0
 • Najintrigantnija Srpkinja 19. vijeka: Sarkine “igre prestola” okončao sin raspikuća
  1h 22m
  2
 • Preminulo troje zaraženih Legionelom
  17h 52m
  0
 • CIK kaznio SNSD i DNS zbog preuranjene kampanje
  15h 27m
  0
 • UEFA žestoko kaznila Hrvate!
  16h 2m
  1