Štrajk zaposlenih u Domu zdravlja Ljubinje zbog neisplaćenih plata

02.11.2021. 18:21
0
IZVOR: RTRS

Zbog neisplaćenih plata, šesti dan zaposleni u ljubinjskom Domu zdravlja organizuju jednočasovni štajk upozorenja.

Ukoliko se ubrzo ne iznađe rješenje najavljuju i generalni štrajk, koji bi značio i obustavu rada ove zdravstvene ustanove.

Pomoć očekuju od resornog ministarstva.

Jednočasovnim štajkom upozorenja ljubinjski medicinari i danas pokušavaju ostvariti svoja prava.

Duži period isplaćuje im se se tek onoliko novca koliko preostane od nedovoljne mjesečne tranše. U kašnjenju su četiri plate.

- Primimo puni iznos ali je to uvijek vazda 30 odsto od onog mjeseca, 70 odsto od ovog mjeseca, poslednji put smo primili punu platu u aprilu - rekao je Milovan Kučinar, predsjednik Sindikata Doma zdravlja.

Ozbiljniji finansijski problemi počeli su u prošloj godini pojavom kovida, kada su i rashodi ove zdravstvene ustanove postali veći.

Mjesečnu tranšu od Fonda zdravstva, koja se formira na osnovu broja pacijenata, dijele Dom zdravlja, u kojem u osam službi radi 15 medicinara i privatna ambulanta porodične medicine.

Tim novcem prije pandemije Dom zdravlja nekako je "spajao kraj s krajem", a sada je, kažu, dovoljan da pokrije samo osnovne troškove.

- Cijelu prošlu godinu smo imali nedovoljnu tranšu i za plate, a kamoli za troškove koji su u kovidu bili enormni, tako da smo išli stalno na uštrb plata a ne na uštrb pacijenata, tako da smo za godinu dana primili osam plata - rekla je Svjetlana Vojičić, direktorka Doma zdravlja Ljubinje.

Sindikalci zahtjevaju isplatu 90 odsto julske plate i cijelu platu za avgust.

- Mi smo svi porodični ljudi, imamo djecu školujemo i hranimo, ne možemo objasniti da imamo kapacitet smanjenog osoblja, a da imamo i povećan obim rada s obzirom da je kovid, a da nemamo finansijska sredstva da zadovoljimo svoje egzistencijalne potrebe - kaže Silvija Vujović, medicinska sestra.

Nadležni u Domu zdravlja smatraju da bi sa dodatnih 70 do 80 hiljada KM u budžetu ustanove na godišnjem nivou riješili problem finansija.

Drugi način je trezorsko poslovanje. U suprotnom će, kažu, stupiti u generalni štajk i staviti ključ u bravu Doma zdravlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne
Banjalučaninu plata skoro milion maraka Banjalučaninu plata skoro milion maraka
Stojičić: Veće plate za prosvjetne radnike Stojičić: Veće plate za prosvjetne radnike
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    23h 31m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    21h 6m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    7h 5m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    5h 32m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    7h 24m
    0