Štrajk zaposlenih u Domu zdravlja Ljubinje zbog neisplaćenih plata

02.11.2021. 18:21
0
IZVOR: RTRS

Zbog neisplaćenih plata, šesti dan zaposleni u ljubinjskom Domu zdravlja organizuju jednočasovni štajk upozorenja.

Ukoliko se ubrzo ne iznađe rješenje najavljuju i generalni štrajk, koji bi značio i obustavu rada ove zdravstvene ustanove.

Pomoć očekuju od resornog ministarstva.

Jednočasovnim štajkom upozorenja ljubinjski medicinari i danas pokušavaju ostvariti svoja prava.

Duži period isplaćuje im se se tek onoliko novca koliko preostane od nedovoljne mjesečne tranše. U kašnjenju su četiri plate.

- Primimo puni iznos ali je to uvijek vazda 30 odsto od onog mjeseca, 70 odsto od ovog mjeseca, poslednji put smo primili punu platu u aprilu - rekao je Milovan Kučinar, predsjednik Sindikata Doma zdravlja.

Ozbiljniji finansijski problemi počeli su u prošloj godini pojavom kovida, kada su i rashodi ove zdravstvene ustanove postali veći.

Mjesečnu tranšu od Fonda zdravstva, koja se formira na osnovu broja pacijenata, dijele Dom zdravlja, u kojem u osam službi radi 15 medicinara i privatna ambulanta porodične medicine.

Tim novcem prije pandemije Dom zdravlja nekako je "spajao kraj s krajem", a sada je, kažu, dovoljan da pokrije samo osnovne troškove.

- Cijelu prošlu godinu smo imali nedovoljnu tranšu i za plate, a kamoli za troškove koji su u kovidu bili enormni, tako da smo išli stalno na uštrb plata a ne na uštrb pacijenata, tako da smo za godinu dana primili osam plata - rekla je Svjetlana Vojičić, direktorka Doma zdravlja Ljubinje.

Sindikalci zahtjevaju isplatu 90 odsto julske plate i cijelu platu za avgust.

- Mi smo svi porodični ljudi, imamo djecu školujemo i hranimo, ne možemo objasniti da imamo kapacitet smanjenog osoblja, a da imamo i povećan obim rada s obzirom da je kovid, a da nemamo finansijska sredstva da zadovoljimo svoje egzistencijalne potrebe - kaže Silvija Vujović, medicinska sestra.

Nadležni u Domu zdravlja smatraju da bi sa dodatnih 70 do 80 hiljada KM u budžetu ustanove na godišnjem nivou riješili problem finansija.

Drugi način je trezorsko poslovanje. U suprotnom će, kažu, stupiti u generalni štajk i staviti ključ u bravu Doma zdravlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Viškoviću povećana plata na 7.624 KM bruto Viškoviću povećana plata na 7.624 KM bruto
Porodica Makera dobila novi dom Porodica Makera dobila novi dom
U Srpskoj najveća prosječna plata isplaćena u maju 1.537 KM U Srpskoj najveća prosječna plata isplaćena u maju 1.537 KM
Najčitanije
 • Palo drvo i usmrtilo djevojčicu
  14h 38m
  0
 • U Sokocu ukraden automobil i novac
  14h 22m
  0
 • Dva napada na policijske službenike u Istočnom Sarajevu
  13h 42m
  0
 • U JZU Bolnici „Srbija“ po prvi put urađena operacija atrezije hoane kod djeteta
  13h 18m
  0
 • Paljanin Stefan Malbašić među najboljim studentima u Srbiji
  9h 38m
  3