Štrajk zaposlenih u Domu zdravlja Ljubinje zbog neisplaćenih plata

02.11.2021. 18:21
0
IZVOR: RTRS

Zbog neisplaćenih plata, šesti dan zaposleni u ljubinjskom Domu zdravlja organizuju jednočasovni štajk upozorenja.

Ukoliko se ubrzo ne iznađe rješenje najavljuju i generalni štrajk, koji bi značio i obustavu rada ove zdravstvene ustanove.

Pomoć očekuju od resornog ministarstva.

Jednočasovnim štajkom upozorenja ljubinjski medicinari i danas pokušavaju ostvariti svoja prava.

Duži period isplaćuje im se se tek onoliko novca koliko preostane od nedovoljne mjesečne tranše. U kašnjenju su četiri plate.

- Primimo puni iznos ali je to uvijek vazda 30 odsto od onog mjeseca, 70 odsto od ovog mjeseca, poslednji put smo primili punu platu u aprilu - rekao je Milovan Kučinar, predsjednik Sindikata Doma zdravlja.

Ozbiljniji finansijski problemi počeli su u prošloj godini pojavom kovida, kada su i rashodi ove zdravstvene ustanove postali veći.

Mjesečnu tranšu od Fonda zdravstva, koja se formira na osnovu broja pacijenata, dijele Dom zdravlja, u kojem u osam službi radi 15 medicinara i privatna ambulanta porodične medicine.

Tim novcem prije pandemije Dom zdravlja nekako je "spajao kraj s krajem", a sada je, kažu, dovoljan da pokrije samo osnovne troškove.

- Cijelu prošlu godinu smo imali nedovoljnu tranšu i za plate, a kamoli za troškove koji su u kovidu bili enormni, tako da smo išli stalno na uštrb plata a ne na uštrb pacijenata, tako da smo za godinu dana primili osam plata - rekla je Svjetlana Vojičić, direktorka Doma zdravlja Ljubinje.

Sindikalci zahtjevaju isplatu 90 odsto julske plate i cijelu platu za avgust.

- Mi smo svi porodični ljudi, imamo djecu školujemo i hranimo, ne možemo objasniti da imamo kapacitet smanjenog osoblja, a da imamo i povećan obim rada s obzirom da je kovid, a da nemamo finansijska sredstva da zadovoljimo svoje egzistencijalne potrebe - kaže Silvija Vujović, medicinska sestra.

Nadležni u Domu zdravlja smatraju da bi sa dodatnih 70 do 80 hiljada KM u budžetu ustanove na godišnjem nivou riješili problem finansija.

Drugi način je trezorsko poslovanje. U suprotnom će, kažu, stupiti u generalni štajk i staviti ključ u bravu Doma zdravlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vlada Srpske utvrdila najnižu platu od 590 KM Vlada Srpske utvrdila najnižu platu od 590 KM
Sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj premašila 2.000 KM Sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj premašila 2.000 KM
Osumnjičen da je radniku prijetio pištoljem jer je tražio platu Osumnjičen da je radniku prijetio pištoljem jer je tražio platu
Najčitanije
 • Detalji ubistva u Rogatici: Lovac iz nehata ubio drugog lovca
  5h 18m
  0
 • Zbog psa repetirao pištolj prema porodici
  11h 17m
  6
 • Uhapšen zbog ubistva u opštini Rogatica
  6h 54m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  16h 51m
  1
 • Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati
  6h 33m
  8