Штрајк запослених у Дому здравља Љубиње због неисплаћених плата

02.11.2021. 18:21
0
ИЗВОР: РТРС

Због неисплаћених плата, шести дан запослени у љубињском Дому здравља организују једночасовни штајк упозорења.

Уколико се убрзо не изнађе рјешење најављују и генерални штрајк, који би значио и обуставу рада ове здравствене установе.

Помоћ очекују од ресорног министарства.

Једночасовним штајком упозорења љубињски медицинари и данас покушавају остварити своја права.

Дужи период исплаћује им се се тек онолико новца колико преостане од недовољне мјесечне транше. У кашњењу су четири плате.

- Примимо пуни износ али је то увијек вазда 30 одсто од оног мјесеца, 70 одсто од овог мјесеца, последњи пут смо примили пуну плату у априлу - рекао је Милован Кучинар, предсједник Синдиката Дома здравља.

Озбиљнији финансијски проблеми почели су у прошлој години појавом ковида, када су и расходи ове здравствене установе постали већи.

Мјесечну траншу од Фонда здравства, која се формира на основу броја пацијената, дијеле Дом здравља, у којем у осам служби ради 15 медицинара и приватна амбуланта породичне медицине.

Тим новцем прије пандемије Дом здравља некако је "спајао крај с крајем", а сада је, кажу, довољан да покрије само основне трошкове.

- Цијелу прошлу годину смо имали недовољну траншу и за плате, а камоли за трошкове који су у ковиду били енормни, тако да смо ишли стално на уштрб плата а не на уштрб пацијената, тако да смо за годину дана примили осам плата - рекла је Свјетлана Војичић, директорка Дома здравља Љубиње.

Синдикалци захтјевају исплату 90 одсто јулске плате и цијелу плату за август.

- Ми смо сви породични људи, имамо дјецу школујемо и хранимо, не можемо објаснити да имамо капацитет смањеног особља, а да имамо и повећан обим рада с обзиром да је ковид, а да немамо финансијска средства да задовољимо своје егзистенцијалне потребе - каже Силвија Вујовић, медицинска сестра.

Надлежни у Дому здравља сматрају да би са додатних 70 до 80 хиљада КМ у буџету установе на годишњем нивоу ријешили проблем финансија.

Други начин је трезорско пословање. У супротном ће, кажу, ступити у генерални штајк и ставити кључ у браву Дома здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Влада Српске утврдила најнижу плату од 590 КМ Влада Српске утврдила најнижу плату од 590 КМ
Синдикална потрошачка корпа у Српској премашила 2.000 КМ Синдикална потрошачка корпа у Српској премашила 2.000 КМ
Осумњичен да је раднику пријетио пиштољем јер је тражио плату Осумњичен да је раднику пријетио пиштољем јер је тражио плату
Најчитаније
 • Листа 10 мобилних телефона који највише зраче (ФОТО)
  15h 11m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  2h 55m
  0
 • Миланко Чобовић прикупља податке за писање другог дијела књиге "Рођени да вјечно живе"
  17h 36m
  0
 • Јаке полицијске снаге на југу Косовске Митровице
  13h 58m
  0
 • Тужилаштво БиХ одустало од истраге против пет лица у случају "Тузланска капија" (ВИДЕО)
  15h 20m
  0