Штрајк запослених у Дому здравља Љубиње због неисплаћених плата

02.11.2021. 18:21
0
ИЗВОР: РТРС

Због неисплаћених плата, шести дан запослени у љубињском Дому здравља организују једночасовни штајк упозорења.

Уколико се убрзо не изнађе рјешење најављују и генерални штрајк, који би значио и обуставу рада ове здравствене установе.

Помоћ очекују од ресорног министарства.

Једночасовним штајком упозорења љубињски медицинари и данас покушавају остварити своја права.

Дужи период исплаћује им се се тек онолико новца колико преостане од недовољне мјесечне транше. У кашњењу су четири плате.

- Примимо пуни износ али је то увијек вазда 30 одсто од оног мјесеца, 70 одсто од овог мјесеца, последњи пут смо примили пуну плату у априлу - рекао је Милован Кучинар, предсједник Синдиката Дома здравља.

Озбиљнији финансијски проблеми почели су у прошлој години појавом ковида, када су и расходи ове здравствене установе постали већи.

Мјесечну траншу од Фонда здравства, која се формира на основу броја пацијената, дијеле Дом здравља, у којем у осам служби ради 15 медицинара и приватна амбуланта породичне медицине.

Тим новцем прије пандемије Дом здравља некако је "спајао крај с крајем", а сада је, кажу, довољан да покрије само основне трошкове.

- Цијелу прошлу годину смо имали недовољну траншу и за плате, а камоли за трошкове који су у ковиду били енормни, тако да смо ишли стално на уштрб плата а не на уштрб пацијената, тако да смо за годину дана примили осам плата - рекла је Свјетлана Војичић, директорка Дома здравља Љубиње.

Синдикалци захтјевају исплату 90 одсто јулске плате и цијелу плату за август.

- Ми смо сви породични људи, имамо дјецу школујемо и хранимо, не можемо објаснити да имамо капацитет смањеног особља, а да имамо и повећан обим рада с обзиром да је ковид, а да немамо финансијска средства да задовољимо своје егзистенцијалне потребе - каже Силвија Вујовић, медицинска сестра.

Надлежни у Дому здравља сматрају да би са додатних 70 до 80 хиљада КМ у буџету установе на годишњем нивоу ријешили проблем финансија.

Други начин је трезорско пословање. У супротном ће, кажу, ступити у генерални штајк и ставити кључ у браву Дома здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне
Бањалучанину плата скоро милион марака Бањалучанину плата скоро милион марака
Стојичић: Веће плате за просвјетне раднике Стојичић: Веће плате за просвјетне раднике
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 54m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    5h 5m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 51m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    19h 13m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    21h 27m
    3