Штрајк запослених у Дому здравља Љубиње због неисплаћених плата

02.11.2021. 18:21
0
ИЗВОР: РТРС

Због неисплаћених плата, шести дан запослени у љубињском Дому здравља организују једночасовни штајк упозорења.

Уколико се убрзо не изнађе рјешење најављују и генерални штрајк, који би значио и обуставу рада ове здравствене установе.

Помоћ очекују од ресорног министарства.

Једночасовним штајком упозорења љубињски медицинари и данас покушавају остварити своја права.

Дужи период исплаћује им се се тек онолико новца колико преостане од недовољне мјесечне транше. У кашњењу су четири плате.

- Примимо пуни износ али је то увијек вазда 30 одсто од оног мјесеца, 70 одсто од овог мјесеца, последњи пут смо примили пуну плату у априлу - рекао је Милован Кучинар, предсједник Синдиката Дома здравља.

Озбиљнији финансијски проблеми почели су у прошлој години појавом ковида, када су и расходи ове здравствене установе постали већи.

Мјесечну траншу од Фонда здравства, која се формира на основу броја пацијената, дијеле Дом здравља, у којем у осам служби ради 15 медицинара и приватна амбуланта породичне медицине.

Тим новцем прије пандемије Дом здравља некако је "спајао крај с крајем", а сада је, кажу, довољан да покрије само основне трошкове.

- Цијелу прошлу годину смо имали недовољну траншу и за плате, а камоли за трошкове који су у ковиду били енормни, тако да смо ишли стално на уштрб плата а не на уштрб пацијената, тако да смо за годину дана примили осам плата - рекла је Свјетлана Војичић, директорка Дома здравља Љубиње.

Синдикалци захтјевају исплату 90 одсто јулске плате и цијелу плату за август.

- Ми смо сви породични људи, имамо дјецу школујемо и хранимо, не можемо објаснити да имамо капацитет смањеног особља, а да имамо и повећан обим рада с обзиром да је ковид, а да немамо финансијска средства да задовољимо своје егзистенцијалне потребе - каже Силвија Вујовић, медицинска сестра.

Надлежни у Дому здравља сматрају да би са додатних 70 до 80 хиљада КМ у буџету установе на годишњем нивоу ријешили проблем финансија.

Други начин је трезорско пословање. У супротном ће, кажу, ступити у генерални штајк и ставити кључ у браву Дома здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Вишковићу повећана плата на 7.624 КМ бруто Вишковићу повећана плата на 7.624 КМ бруто
Породица Макера добила нови дом Породица Макера добила нови дом
У Српској највећа просјечна плата исплаћена у мају 1.537 КМ У Српској највећа просјечна плата исплаћена у мају 1.537 КМ
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  15h 27m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  15h 11m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  14h 31m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  14h 7m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  10h 27m
  3