Stvoreni ljudsko-majmunski embrioni – buduće „fabrike“ organa

10.08.2019. 21:48
0
IZVOR: RTS

Međunarodni tim naučnika stvorio je prve hibridne ljudsko-majmunske embrione u Kini. Dostignuće može da rezultuje uzgojem majmuna čiji bi organi bili korišćeni za presađivanje, što krši brojne etičke standarde.

Biolog Estrela Nunjez sa Katoličkog univerziteta u Mursiji potvrdila je za španski list Pais da je međunarodni tim uspio u namjeri da stvori ljudsko-majmunske embrione. Na čelu projekta je Huan Karlos Ispisua Belmonte, koji vodi laboratoriju na Institutu Salk u SAD.

Malo detalja je poznato o eksperimentu, u kojem su stvoreni hibridni ljudsko-majmunski embrioni korišćenjem ljudskih matičnih ćelija, što je važan korak ka konačnom cilju Belmontea u pretvaranju životinja i drugih vrsta u „fabrike“ organa za presađivanje, prenosi Pais.

Svi embrioni su uništeni poslije 14 dana.

Slika


Nunjezova je podijelila informacije sa španskim listom prije objavljivanja studije. Međutim, rezultate je opisala kao „obećavajuće“ i istakla da istraživanje trenutno prolazi provjeru u „prestižnom međunarodnom naučnom časopisu“.

Zašto su eksperimenti obavljeni u Kini, a ne u Španiji ili SAD, nije zvanično rečeno, ali se najvjerovatnije radi o labavijim pravilima u transgenskom istraživanju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Fenomen stotog majmuna Fenomen stotog majmuna
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    23h 7m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 0m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    12h 24m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    7h 53m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    10h 45m
    0