Šumsko gazdinstvo „Romanija“: Pozitivno poslovanje u ovoj godini, dobit preko 400.000 KM

13.08.2020. 18:10
1
IZVOR: SRNA

Sokolačko Šumsko gazdinstvo “Romanija” u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo je pozitivan poslovni rezultat od oko 400.000 KM, a trend rasta nastavljen je i u julu, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog gazdinstva Strahinja Bašević.

On je istakao da zaposleni u ovom gazdinstvu nastoje da trend pozitivnog poslovanja bude ostvaren i do kraja ove poslovne godine.

Bašević je naveo da je za sedam mjeseci ove godine osječeno 88.178 metara kubnih šumskih drvnih sotrimenata, što je 16 odsto više od planirane količine u tom periodu.

On je naveo da su u drugoj fazi proizvodnje, izvučena 84.434 metra kubna ili 12 odsto više od plana za sedam mjeseci.

 

Prema njegovim riječima, u navedenom periodu prodato i otpremljeno je 79.732 metra kubna šumskih drvnih sortimenata, što je za pet odsto više od plana.

“U toku ove godine morali smo da saniramo štetu nastalu u dva navrata u olujnom vjetru i procijenjeno je da će ukupne vanredne sječe dostići oko 30.000 metara kubnih na kraju godine, zbog čega smo za isti iznos morali da umanjimo redovnu sječu da bi sanirali štetu i unaprijedili zdravstveno stanje šuma”, rekao je Bašević.

On je naglasio da se pandemija virusa korona odrazila na proizvodni i ekonomski aspekt poslovanja sokolačkog gazdinstva, jer se u prvom dijelu proizvodnja morala odvijati sa minimalnim brojem radnika u skladu sa mjerama Republičkog i opštinskog štaba za vanredne situacije.

Bašević je naglasio da je i plasman njihovih proizvoda bio otežan i da su stvorene velike zalihe šumskih drvni sortimenata, zbog otežanog plasmana polu i finalnih proizvoda u oblasti drvoprerade kao lančana reakcija stanja u privredi u regionu.

On je naveo da je sokolačko Gazdinstvo finansiralo asfaltiranje šumskih kamionskih puteva u ukupnoj vrijednosti od 260.000 KM na četiri putna pravca, Kaljina–Širjevići, Kaljina-Bare, Novo Selo-Bukovik i Podpećine-Kusače, u prvom dijelu ove godine.

U drugom dijelu godine, kako kaže, planirane su popravke šumskih kamionskih puteva na područjima gdje se vrši eksploatacija šuma i gdje je procijenjeno da su prioritetne intervencije u održavanju.

“U završnoj fazi je procedura javnih nabavki, ustupanje radova za izvođenje popravki i vrlo brzo će krenuti te aktivnosti na putevima ukupne dužine oko 90 kilometara projektovane vrijednosti 122.000 KM u pet radnih jedinica koje posluju u okviru ovog Šumskog gazdinstva”, naveo je Bašević.

On je naglasio da se, osim toga, za rekonstrukciju, popravku i održavanje šumskih kamionskih puteva izdvaja 10 odsto od prodaje šumskih drvnih sortimenata na šumskom kamionskom putu za tri opštine, Sokolac, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo u ukupnom iznosu od 1.400.000 KM za ovu godinu.

Prema njegovim riječima, dio od tih sredstava lokalne zajednice treba da izdvajaju za održavanje lokalnih puteva prema Zakonu o šumama.

Bašević je zaključio da će ŠG “Romanija” nastviti trend pozitivnog poslovanja, jer je cilj rukovodstva ovog gazdinstva konsolidacija stanja i stavljanja Gazdinstva u poziciju likvidnog poslovanja, odnosno u grupu najuspješnijih u “Šumama Srpske”.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Gost 13.08.2020. 18:37
  Ode to sve za kampanju, pogodite koji je stranke ?
Povezane vijesti
Romanija jesen završila sa 18 bodova: Gutoviću se ostaje u “vučici” Romanija jesen završila sa 18 bodova: Gutoviću se ostaje u “vučici”
Brza cesta Bijeljina-Sokolac - projekat od strateškog interesa Brza cesta Bijeljina-Sokolac - projekat od strateškog interesa
Za Mariju Amović sa Sokoca boks je plemenita vještina Za Mariju Amović sa Sokoca boks je plemenita vještina
Najčitanije
 • Stijena se obrušila na kamion na putu Foča-Sarajevo, poginuo vozač
  20h 16m
  1
 • O Gotovuši - prelijepoj kosovskoj varošici
  23h 37m
  0
 • Masovni otkazi i "kresanje" plata u IT sektoru
  19h 47m
  0
 • Da je živa, Titova Jugoslavija bi danas slavila 80. rođendan
  3h 42m
  2
 • Ometali signal, otključavali skupocjena vozila i krali novac
  15h 47m
  0