Šumsko gazdinstvo „Romanija“: Pozitivno poslovanje u ovoj godini, dobit preko 400.000 KM

13.08.2020. 18:10
1
IZVOR: SRNA

Sokolačko Šumsko gazdinstvo “Romanija” u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo je pozitivan poslovni rezultat od oko 400.000 KM, a trend rasta nastavljen je i u julu, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog gazdinstva Strahinja Bašević.

On je istakao da zaposleni u ovom gazdinstvu nastoje da trend pozitivnog poslovanja bude ostvaren i do kraja ove poslovne godine.

Bašević je naveo da je za sedam mjeseci ove godine osječeno 88.178 metara kubnih šumskih drvnih sotrimenata, što je 16 odsto više od planirane količine u tom periodu.

On je naveo da su u drugoj fazi proizvodnje, izvučena 84.434 metra kubna ili 12 odsto više od plana za sedam mjeseci.

 

Prema njegovim riječima, u navedenom periodu prodato i otpremljeno je 79.732 metra kubna šumskih drvnih sortimenata, što je za pet odsto više od plana.

“U toku ove godine morali smo da saniramo štetu nastalu u dva navrata u olujnom vjetru i procijenjeno je da će ukupne vanredne sječe dostići oko 30.000 metara kubnih na kraju godine, zbog čega smo za isti iznos morali da umanjimo redovnu sječu da bi sanirali štetu i unaprijedili zdravstveno stanje šuma”, rekao je Bašević.

On je naglasio da se pandemija virusa korona odrazila na proizvodni i ekonomski aspekt poslovanja sokolačkog gazdinstva, jer se u prvom dijelu proizvodnja morala odvijati sa minimalnim brojem radnika u skladu sa mjerama Republičkog i opštinskog štaba za vanredne situacije.

Bašević je naglasio da je i plasman njihovih proizvoda bio otežan i da su stvorene velike zalihe šumskih drvni sortimenata, zbog otežanog plasmana polu i finalnih proizvoda u oblasti drvoprerade kao lančana reakcija stanja u privredi u regionu.

On je naveo da je sokolačko Gazdinstvo finansiralo asfaltiranje šumskih kamionskih puteva u ukupnoj vrijednosti od 260.000 KM na četiri putna pravca, Kaljina–Širjevići, Kaljina-Bare, Novo Selo-Bukovik i Podpećine-Kusače, u prvom dijelu ove godine.

U drugom dijelu godine, kako kaže, planirane su popravke šumskih kamionskih puteva na područjima gdje se vrši eksploatacija šuma i gdje je procijenjeno da su prioritetne intervencije u održavanju.

“U završnoj fazi je procedura javnih nabavki, ustupanje radova za izvođenje popravki i vrlo brzo će krenuti te aktivnosti na putevima ukupne dužine oko 90 kilometara projektovane vrijednosti 122.000 KM u pet radnih jedinica koje posluju u okviru ovog Šumskog gazdinstva”, naveo je Bašević.

On je naglasio da se, osim toga, za rekonstrukciju, popravku i održavanje šumskih kamionskih puteva izdvaja 10 odsto od prodaje šumskih drvnih sortimenata na šumskom kamionskom putu za tri opštine, Sokolac, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo u ukupnom iznosu od 1.400.000 KM za ovu godinu.

Prema njegovim riječima, dio od tih sredstava lokalne zajednice treba da izdvajaju za održavanje lokalnih puteva prema Zakonu o šumama.

Bašević je zaključio da će ŠG “Romanija” nastviti trend pozitivnog poslovanja, jer je cilj rukovodstva ovog gazdinstva konsolidacija stanja i stavljanja Gazdinstva u poziciju likvidnog poslovanja, odnosno u grupu najuspješnijih u “Šumama Srpske”.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Gost 13.08.2020. 18:37
    Ode to sve za kampanju, pogodite koji je stranke ?
Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Na širem području Romanije zabijelio snijeg Na širem području Romanije zabijelio snijeg
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    3h 54m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    21h 59m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    18h 8m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    21h 47m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    16h 15m
    0