Шумско газдинство „Романија“: Позитивно пословање у овој години, добит преко 400.000 КМ

13.08.2020. 18:10
1
ИЗВОР: СРНА

Соколачко Шумско газдинство “Романија” у првих шест мјесеци ове године остварило је позитиван пословни резултат од око 400.000 КМ, а тренд раста настављен је и у јулу, рекао је вршилац дужности директора овог газдинства Страхиња Башевић.

Он је истакао да запослени у овом газдинству настоје да тренд позитивног пословања буде остварен и до краја ове пословне године.

Башевић је навео да је за седам мјесеци ове године осјечено 88.178 метара кубних шумских дрвних сотримената, што је 16 одсто више од планиране количине у том периоду.

Он је навео да су у другој фази производње, извучена 84.434 метра кубна или 12 одсто више од плана за седам мјесеци.

 

Према његовим ријечима, у наведеном периоду продато и отпремљено је 79.732 метра кубна шумских дрвних сортимената, што је за пет одсто више од плана.

“У току ове године морали смо да санирамо штету насталу у два наврата у олујном вјетру и процијењено је да ће укупне ванредне сјече достићи око 30.000 метара кубних на крају године, због чега смо за исти износ морали да умањимо редовну сјечу да би санирали штету и унаприједили здравствено стање шума”, рекао је Башевић.

Он је нагласио да се пандемија вируса корона одразила на производни и економски аспект пословања соколачког газдинства, јер се у првом дијелу производња морала одвијати са минималним бројем радника у складу са мјерама Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације.

Башевић је нагласио да је и пласман њихових производа био отежан и да су створене велике залихе шумских дрвни сортимената, због отежаног пласмана полу и финалних производа у области дрвопрераде као ланчана реакција стања у привреди у региону.

Он је навео да је соколачко Газдинство финансирало асфалтирање шумских камионских путева у укупној вриједности од 260.000 КМ на четири путна правца, Каљина–Ширјевићи, Каљина-Баре, Ново Село-Буковик и Подпећине-Кусаче, у првом дијелу ове године.

У другом дијелу године, како каже, планиране су поправке шумских камионских путева на подручјима гдје се врши експлоатација шума и гдје је процијењено да су приоритетне интервенције у одржавању.

“У завршној фази је процедура јавних набавки, уступање радова за извођење поправки и врло брзо ће кренути те активности на путевима укупне дужине око 90 километара пројектоване вриједности 122.000 КМ у пет радних јединица које послују у оквиру овог Шумског газдинства”, навео је Башевић.

Он је нагласио да се, осим тога, за реконструкцију, поправку и одржавање шумских камионских путева издваја 10 одсто од продаје шумских дрвних сортимената на шумском камионском путу за три општине, Соколац, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево у укупном износу од 1.400.000 КМ за ову годину.

Према његовим ријечима, дио од тих средстава локалне заједнице треба да издвајају за одржавање локалних путева према Закону о шумама.

Башевић је закључио да ће ШГ “Романија” наствити тренд позитивног пословања, јер је циљ руководства овог газдинства консолидација стања и стављања Газдинства у позицију ликвидног пословања, односно у групу најуспјешнијих у “Шумама Српске”.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Гост 13.08.2020. 18:37
  Оде то све за кампању, погодите који је странке ?
Повезане вијести
Обиљежена 31 година од Прве смотре српске полиције Обиљежена 31 година од Прве смотре српске полиције
У четвртак на Сокоцу обиљежавање Прве смотре полиције Српске У четвртак на Сокоцу обиљежавање Прве смотре полиције Српске
Од данас назив "Нови Зејтинлик" умјесто "Мали Зејтинлик" Од данас назив "Нови Зејтинлик" умјесто "Мали Зејтинлик"
Најчитаније
 • Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године
  17h 24m
  6
 • Годишњица напада на свештеничку породицу Старовлах на Палама
  3h 11m
  0
 • Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље
  3h 15m
  0
 • Обавјештење о подјели сјеменских пакета пољопривредним произвођачима са подручја општине Источна Илиџа
  21h 36m
  1
 • Салата са рижом и лососом
  18h 56m
  0