Supružnici iz Visokog dječaka izgladnjivali i tukli

12.11.2021. 09:51
0
IZVOR: Srpska.info

Opštinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva ZDK u kojoj se supružnici Amina i Harun Smolo terete da su duži vremenski period na području Visokog vršili psihičko i fizičko nasilje nad 6-godišnjim djetetom.

Dječak je živio u zajedničkom domaćinstvu, a u periodu od 25. septembra 2017. do 8. septembra 2021. godine supružnici Smolo su grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog te da tako zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja dječaka.

U optužnici se navodi da su dijete kažnjavali kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo tako što ga je otac Harun udarao kaišem, a osumnjičena Amina muhalicom i čupala ga rukama za kosu.

NN osobe su ove radnje prijavile 8. septembra 2021. godine Policijskoj stanici Visoko te je službenica JU Centar za socijalni rad Visoko dijete zatekla u mjestu Buzić Mahala, u kući koja nije uslovna za život, bez struje, a iz koje nije moglo izaći, jer su ulazna vrata bila zaključana i ključ je bio kod majke.

Dječak je bio u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti.

U optužnici se navodi da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

– …kada je i na mjestu događaja utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko maloljetno dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući – ljetnoj kuhinji, koja je uslovna za stanovanje, i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe, pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi oštećenom hranu kada su oni odsutni, koju je primao kroz prozor, osumnjičeni Harun Smolo je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu – navodi se u optužnici.

Dječak je smješten na sigurno mjesto, a supružnici Smolo se terete da su psihičkim i fizičkim nasiljem ugrozili mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost člana porodice s kojim žive u zajedničkom kućanstvu, kao roditelj i druga osoba grubo zanemarili funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta, čime su počinili krivično djelo nasilja u porodici u vezi s krivičnim djelom zapuštanja ili zlostavljanja djeteta i maloljetnika.

Optužnicu je potvrdio 5. novembra 2021. godine sudija za prethodno saslušanje Opštinskog suda Visoko, piše Klix.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko će odgovarati zbog pogibije dvije žene iz Srpske? Ko će odgovarati zbog pogibije dvije žene iz Srpske?
U Trebinju za dva dana sankcionisano blizu 50 pješaka zbog nepropisnog prelaženja ulice U Trebinju za dva dana sankcionisano blizu 50 pješaka zbog nepropisnog prelaženja ulice
Najmanje 16 članova jedne porodice pronađeno mrtvo Najmanje 16 članova jedne porodice pronađeno mrtvo
Najčitanije
 • Četnički vojvoda Branislav Gavrilović Brne
  18h 5m
  6
 • Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
  3h 37m
  1
 • Tužna sudbina „fruškogorske vile“
  18h 30m
  2
 • Zdravstveno stanje generala Mladića veoma teško
  15h 42m
  2
 • U Srpskoj kod desetoro lica potvrđena zaraza morbilama
  15h 38m
  0